Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 KMY2034 Besin Kimyası ve Analizleri Zorunlu 4 5,00 3 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besinlerin duyusal olarak objektif ve sübjektif yöntemlerle değerlendirilmesi. Besinin işlem görmesiyle dokusunda oluşan değişimlerin irdelenmesi ve bu değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamaların yapılması.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin kalitesi ve etkileyen etmenler. Besin kalitesinin sübjektif olarak değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler. Fonksiyonel besinler; pre ve probiyotikler, genetik modifiye besinler, soya. Sebze ve meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, tahıllar, çay, kahve, kakao ve çikolatada bulunan ögeler, özellikleri ve işlevleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, tartışma ve laboratuar çalışması

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. Marcel Dekker, INC. New York, 1996

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Besin kalitesinin duyusal olarak değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilir ve uygular
  • Besin bilimiyle ilgili güncel konuları tartışma becerisini
  • Besin bileşenlerinin kimyasal olarak önemli özelliklerini ayırteder ve tanımlar.
  • Fonksiyonel besinler hakkında bilgiye sahip olur
  • Besinlerin duyusal olarak objektif ve sübjektif yöntemlerle öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin kalitesi ve etkileyen etmenler
2 Besin kalitesinin subjektif olarak değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler
3 Fonksiyonel besinler
4 Prebiyotik, Probiyotik ve Sinbiyotikler
5 Genetik Modifiye Besinler
6 Soya
7 Sebze ve Meyveler
8 Yumurta
9 Ara Sınav
10 Süt ve süt ürünleri
11 Tahıllar
12 Çay
13 Kahve
14 Kakao ve çikolata bulunan öğeler, özellikleri ve işlevleri
15 Besinlerde Bulunan Besin Öğesi Olmayan Maddeler I
16 Besinlerde Bulunan Besin Öğesi Olmayan Maddeler II
17 Ders tekrarı
18 Final Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 12 1 12
Proje ve Hazırlığı 12 1 12
Ödev ve Hazırlığı 12 1 12
Laboratuvar ve Hazırlığı 12 1 12
Atölye ve Hazırlığı 12 1 12
Sunum ve Hazırlığı 12 1 12
Seminer ve Hazırlığı 12 1 12
Demo ve Hazırlığı 12 1 12
Araştırma ve Hazırlığı 12 1 12
Rapor ve Hazırlığı 12 1 12
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi