Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 KMY2033 Besin Kimyası Zorunlu 3 5,00 3 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besinlerin bileşimi ve özellikleri ile üretim-tüketim arasında geçen süreçte (üretim, hazırlama, depolama) gerçekleşen kimyasal değişikliklerin öğretilmesi. Besin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonların irdelenmesi.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Çözeltiler ve kolloid sistemler. Karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif vekantitatif testler. Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları. Besinlerde bulunan pigmentler, tat ve koku ögeleri, özellikleri ve işlevleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, tartışma ve laboratuar çalışması

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. Marcel Dekker, INC. New York, 1996

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Besinlerin içeriğini ve kalitesini etkileyen etmenler ile kimyasal değişimler hakkında yeterli bilgiye sahip olacaktır
  • Besinlerin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları anlayacaktır
  • Besin analizlerinde temel nitel/nicel yöntemleri kullanma becerisi kazanacaktır.
  • Bilgi ve analiz sonuçlarını değerlendirerek yazılı ve sözlü olarak açıklayabilme yeteneği kazanır
  • Besinlerdeki kontrol reaksiyonlarını öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Çözeltiler ve kolloid sistemler
2 Karbonhidratların yapısı
3 Karbonhidratların sınıflandırılması, özellikleri
4 Proteinlerin yapısı
5 Proteinlerin sınıflandırılması, özellikleri
6 Yağların yapısı
7 Yağların sınıflandırılması, özellikleri
8 Kalitatif ve kantitatif testler
9 Ara sınav
10 Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması
11 Enzim aktivitesini etkileyen etmenler
12 Enzimlerin besinlerde bulunuş ve besin sanayiinde kullanım alanları
13 Besinlerde bulunan pigmentler özellikleri ve işlevleri
14 Besinlerde bulunan tat ve koku öğeleri özellikleri ve işlevleri
15 Ders tekrarı
16 Final sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 12 1 12
Proje ve Hazırlığı 12 1 12
Ödev ve Hazırlığı 12 1 12
Laboratuvar ve Hazırlığı 10 1 10
Atölye ve Hazırlığı 12 1 12
Sunum ve Hazırlığı 12 1 12
Seminer ve Hazırlığı 12 1 12
Demo ve Hazırlığı 12 1 12
Araştırma ve Hazırlığı 12 1 12
Rapor ve Hazırlığı 12 1 12
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi