Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Beslenme ve Diyetetik - 2013 | KMY2033 | Besin Kimyası | Zorunlu | 3 | 5,00 | 3 | 2 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Beslenme ve Diyetetik - 2013 | KMY2033 | Besin Kimyası | Zorunlu | 3 | 5,00 | 3 | 2 |
Besinlerin bileşimi ve özellikleri ile üretim-tüketim arasında geçen süreçte (üretim, hazırlama, depolama) gerçekleşen kimyasal değişikliklerin öğretilmesi. Besin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonların irdelenmesi.
-
Çözeltiler ve kolloid sistemler. Karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif vekantitatif testler. Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları. Besinlerde bulunan pigmentler, tat ve koku ögeleri, özellikleri ve işlevleri
Anlatım, tartışma ve laboratuar çalışması
Yok
Türkçe
Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. Marcel Dekker, INC. New York, 1996
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Çözeltiler ve kolloid sistemler |
2 | Karbonhidratların yapısı |
3 | Karbonhidratların sınıflandırılması, özellikleri |
4 | Proteinlerin yapısı |
5 | Proteinlerin sınıflandırılması, özellikleri |
6 | Yağların yapısı |
7 | Yağların sınıflandırılması, özellikleri |
8 | Kalitatif ve kantitatif testler |
9 | Ara sınav |
10 | Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması |
11 | Enzim aktivitesini etkileyen etmenler |
12 | Enzimlerin besinlerde bulunuş ve besin sanayiinde kullanım alanları |
13 | Besinlerde bulunan pigmentler özellikleri ve işlevleri |
14 | Besinlerde bulunan tat ve koku öğeleri özellikleri ve işlevleri |
15 | Ders tekrarı |
16 | Final sınavı |
17 |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
Proje ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Ödev ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Laboratuvar ve Hazırlığı | 10 | 1 | 10 |
Atölye ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Sunum ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Seminer ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Demo ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Araştırma ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Rapor ve Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Final ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Teorik Ders Saati | 2 | 4 | 8 |
Uygulama Ders Saati | 2 | 4 | 8 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||
ÖÇ5 |