Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2006 Besin Kontrolü ve Mevzuatı Zorunlu 4 5,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besin kontrolu ve mevzuatı ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin kontrolü ve mevzuatı ile ilgili temel kavramlar Türkiye’de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler Besin güvenliğini bozan etmenler; sağlık üzerine etkileri ve ilgili yasal düzenlemeler

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım ve pratik uygulama

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi Gazeteler Codex Alimentarius Jones JM.Food Safety. Eagen Press,St Paul,1998 Helfrich W, Winter CK(Ed).Food Toxicology.CRC Press LLC,2001

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Besin kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.
  • Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir
  • Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir
  • Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar
  • Besin güvenliğini sağlamada gereken yöntemleri öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş
2 Kalite Kavramı
3 Gıdaların Kalite Öğeleri
4 Türkiye’de Gıda Kodeksi
5 Gıda Kontrolü
6 Gıda Standartları
7 Kontrol Kriterleri
8 Ara sınava hazırlık
9 Ara sınav
10 Tehlike Analizi
11 Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP)
12 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları
13 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar
14 Türkiyedeki yasal düzenlemeler
15 Gıda Kontrol Örgütleri
16 Tüketici Sağlığının Korunması
17 Ders tekrarı
18 Final

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 12 1 12
Proje ve Hazırlığı 12 1 12
Ödev ve Hazırlığı 12 1 12
Laboratuvar ve Hazırlığı 12 1 12
Atölye ve Hazırlığı 12 1 12
Sunum ve Hazırlığı 12 1 12
Seminer ve Hazırlığı 12 1 12
Demo ve Hazırlığı 12 1 12
Araştırma ve Hazırlığı 12 1 12
Rapor ve Hazırlığı 12 1 12
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5