Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2003 Besin Teknolojisi Zorunlu 3 4,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besinin üretiminden tüketimine kadar sağlıklı son ürüne ulaşmada gerekli olan yolların öğrenilmesini amaçlar.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin teknolojisinin tanımı; Hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, Fiziksel gıda muhafaza yöntemleri (soğutma, dondurma, sterilizasyon, pastörizasyon, radyasyon, gaz basıncı, vakum uygulama, ek filtrasyon, kata ditin yöntemi) kimyasal gıda muhafaza yöntemleri ( tuzlama, tütsüleme, şekerle muhafaza, asitle muhafaza, kimyasal koruyucu madde kullanımı) ve biyolojik gıda muhafaza teknikleri, Tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker, çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Science, Third Edition, Norman Potter, AVİ pub.company,inc. Connecticut

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Besinlerin üretim aşamalarını öğrenir.
  • Besinlerin saklama yöntemlerini öğrenir.
  • Besinlerin hijyen kurallarına göre hazırlanmasını öğrenir.
  • Gıda saklama yöntemlerindeki teknolojik gelişmeleri öğrenir.
  • Gıda depolama sistemlerini öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin Teknolojisinin Tarihçesi , Tanımı
2 Hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri
3 Besinlerin bozulma etkenleri ve kontrolü
4 Fiziksel gıda muhafaza yöntemleri: Soğutma, dondurma, sterilizasyon
5 Pastörizasyon, radyasyon, gaz basıncı, vakum uygulama, ek filtrasyon
6 Kimyasal gıda muhafaza yöntemleri: Tuzlama, tütsüleme
7 Asitle muhafaza, kimyasal koruyucu madde kullanımı, şekerle muhafaza
8 Ara sınava hazırlık
9 Ara sınav
10 Biyolojik gıda muhafaza teknikleri
11 Gıdaların Muhafaza Yöntemlerindeki Teknolojik Gelişmeler
12 Besin maddelerinin işlenme teknolojileri: Et, süt, tahıl, meyve - sebze vb.
13 Gıda Katkı Maddeleri
14 İşlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri
15 Besinleri Depolama Sistemleri I
16 Besinleri Depolama Sistemleri II
17 Ders tekrarı
18 Final

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 10 1 10
Proje ve Hazırlığı 10 1 10
Ödev ve Hazırlığı 10 1 10
Laboratuvar ve Hazırlığı 10 1 10
Atölye ve Hazırlığı 10 1 10
Sunum ve Hazırlığı 10 1 10
Seminer ve Hazırlığı 10 1 10
Demo ve Hazırlığı 10 1 10
Araştırma ve Hazırlığı 10 1 10
Rapor ve Hazırlığı 10 1 10
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi