Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2003 Besin Teknolojisi Zorunlu 3 4,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besinin üretiminden tüketimine kadar sağlıklı son ürüne ulaşmada gerekli olan yolların öğrenilmesini amaçlar.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin teknolojisinin tanımı; Hazır gıda teknolojisinde hammaddeler ve bileşimleri, gıda bozulma etkenleri ve kontrolü, Fiziksel gıda muhafaza yöntemleri (soğutma, dondurma, sterilizasyon, pastörizasyon, radyasyon, gaz basıncı, vakum uygulama, ek filtrasyon, kata ditin yöntemi) kimyasal gıda muhafaza yöntemleri ( tuzlama, tütsüleme, şekerle muhafaza, asitle muhafaza, kimyasal koruyucu madde kullanımı) ve biyolojik gıda muhafaza teknikleri, Tahıl, meyve, sebze, et, süt, yağ, şeker, çay işleme teknolojisini ve işlenmiş gıdalarda kalite kontrol ilkeleri.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, sunum, sınıf içi tartışma ve soru-cevap

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Science, Third Edition, Norman Potter, AVİ pub.company,inc. Connecticut

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Besinlerin üretim aşamalarını öğrenir.
  • Besinlerin saklama yöntemlerini öğrenir.
  • Besinlerin hijyen kurallarına göre hazırlanmasını öğrenir.
  • Gıda saklama yöntemlerindeki teknolojik gelişmeleri öğrenir.
  • Gıda depolama sistemlerini öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin teknolojine giriş
2 Et ve et ürünleri teknolojisi
3 Kanatlı eti teknolojisi
4 Su ürünleri teknolojisi
5 Süt ve süt ürünleri teknolojisi
6 Tahıl ve hububat teknolojisi
7 Nişasta teknolojisi
8 Ara sınava hazırlık
9 Ara sınav
10 Meyve teknolojisi
11 Sebze teknolojisi
12 Kakao ve çikolata teknolojisi
13 Gıda Katkı Maddeleri
14 Gıdalarda kalite unsurları
15 Besinlerin depolanması
16 JECFA
17 Ders tekrarı
18 Final

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 16 1 16
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 16 1 16
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 16 1 16
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 16 1 16
Teorik Ders Saati 16 2 32
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi