Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 KMY2053 Beslenme Biyokimyasına Giriş Zorunlu 3 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Karbonhidratların, yağların, proteinlerin ve amino asitlerin tanımları ile bunların metabolizmaları, buradaki enzim ve hormonların işlevleri, nükleik asitler ile pürin ve primidin metabolizması

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Çözeltiler ve kolloid sistemler. Karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif ve kantitatif testler. Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları. Besinlerde bulunan pigmentler, tat ve koku ögeleri, özellikleri ve işlevleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, tartışma ve laboratuar çalışması

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası, Hatiboğlu Yayın Evi, Ankara 2000. Brody T., Nutritional Biochemistry, II. edition Academic press San Diego,1999 Gözükara E.,. Biyokimya , Nobel Kitapevi 3. baskı 1997 Stipanuk, MH., Biochemical and physiological aspects of human nutrition W.B.Saunders, , 2000.

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri NURTEN ÖZÇELİK
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Biyokimyada beslenme ile ilgili temel konuları teorik olarak öğrenir.
  • Makro besinlerden enerji elde edilmesini öğrenir.
  • Enzimlerin ve hormonların işlevleri ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisi geliştirir.
  • Metabolizması hakkında genel bilgileri kullanabilme becerisini geliştirir.
  • Beslenme hastalıkları, malnutritrisyon ve diğer metabolik hastalıklar hakkında bilgi edinir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Canlı organizmanın kimyasal yapısı, Vücudun kimyasal bileşimi, Kimyasal bağlar
2 Metabolizmaya genel bakış, Katabolik ve anabolik yol, metabolizmanın düzenlenmesi
3 Biyoenerjetik ve oksidatif fosforilasyon
4 Karbonhidratlar, Karbonhidratların Sınıflandırılması, Karbonhidratların Sindirimi
5 Karbonhidrat Metabolizması
6 Karbonhidrat Metabolizmasının Hormonal Düzenlenmesi
7 Lipidlerin sınıflandırılması, yağ asitleri, yağların kimyasal reaksiyonları
8 Lipidlerin Sindirimi, Emilimi ve Taşınımı
9 ARA SINAV
10 Yağ asit metabolizması
11 Keton cisimcikleri, Kolesterol metabolizması
12 Proteinlere giriş, Amino asitler, Proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin yapıları
13 Proteinlerin sindirimi, emilimi taşınımı
14 Nükleotid ve nükleik asitler
15 Protein sentezi
16 Enzimlerin genel tanımı, isimlendirilmesi
17 Enzimlerin çalışması, Reaksiyon Hızını Etkileyen Faktörler
18 FİNAL

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 12 1 12
Proje ve Hazırlığı 12 1 12
Ödev ve Hazırlığı 12 1 12
Laboratuvar ve Hazırlığı 12 1 12
Atölye ve Hazırlığı 12 1 12
Sunum ve Hazırlığı 12 1 12
Seminer ve Hazırlığı 12 1 12
Demo ve Hazırlığı 12 1 12
Araştırma ve Hazırlığı 12 1 12
Rapor ve Hazırlığı 12 1 12
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi