Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2054 Beslenme Ekolojisi Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Çevresel faktörlerin ve beslenme üzerinde etkisinin değerlendirilmesi ve ülke beslenme alışkanlıkları farklılıklarının öğretilmesi

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

-Beslenme ve çevre etkileşimi -Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler -Ülkelerin beslenme alışkanlıkları arasındaki farklılıkları -Tarih öncesi ve sonrası dönemlerde -Dinler ve beslenme -Beslenmeyei etkileyen ekonomik, politik, sosyal, coğrafi nedenler

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, ödev hazırlama

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

-Baysal, A, Kutluay-Merdol, T. Sasır. H. et al.: Türk Mutfağında örnekler, Kültür Bakanlığı, 1993 -Kutluay Merdol, t, Tarihten Günümüze Toplumlar ve beslenme alışkanlıkları, Türk Halk Kültürü araştırma ve tanıtım Vakıf Yayın, 1998 -Belge, M., Tarih boyunca Yemek Kültürü, 2001 -Tannahill, R.: Food in History, 1975 -Goodman, Al, Dufour, D., Pelto, G: Nutritional Antropology, 1999 -www.as.ua.edu (Nutritional Antropology)

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Ekolojinin tanımını yapar, ekolojik faktörleri ve bu faktörlerin beslenme üzerine etkileri ile beslenmenin ekoloji üzerine etkilerini öğrenir.
  • Beslenmeyi etkileyen ekonomiki politik, sosyal ve çoğrafi nedenleri araştırır.
  • Beslenme turizmi, turizm ve beslenme kavramlarını öğrenir ve beslenmenin ülke ekonomisi üzerine etkilerini tartışır.
  • Sürdürülebilirlik kavramını ve sürdürülebilir beslenmenin çevre üzerine etkilerini yorumlama yetisi kazanır.
  • Grup çalışmaları ile beslenme ekolojisi dersi kapsamında öğrendiklerini pekiştirir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Ekolojiye Giriş
2 Ekoloji ve Beslenme
3 Tarihsel Süreçte Beslenme
4 Tarihsel Süreçte Beslenme
5 Ülkelerin Beslenme Alışkanlıkları
6 Dinler ve Beslenme Alışkanlıkları
7 Gastrodiplomasi
8 Ara Sınav Haftası
9 Turizm ve Beslenme
10 Sürdürülebilir Beslenme - 1
11 Sürdürülebilir Beslenme - 2
12 Sürdürülebilir Mutfak
13 Besin Üretim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik
14 Ekonominin Beslenmeye Etkisi
15 Politikanın Beslenmeye Etkisi
16 Grup Çalışması
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 7 1 7
Proje ve Hazırlığı 7 1 7
Ödev ve Hazırlığı 7 1 7
Laboratuvar ve Hazırlığı 7 1 7
Atölye ve Hazırlığı 7 1 7
Sunum ve Hazırlığı 7 1 7
Seminer ve Hazırlığı 7 1 7
Demo ve Hazırlığı 7 1 7
Araştırma ve Hazırlığı 7 1 7
Rapor ve Hazırlığı 7 1 7
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5