Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Hemşirelik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Hemşirelik - 2013 BDY1004 Beslenme Zorunlu 2 2,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

İnsan sağlığının geliştirilmesinde çok önemli yeri olan beslenmenin değerlendirilmesi, besin öğeleri, besin grupları ve çeşitli durumlarda beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmıştır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Beslenmeye Giriş, Besin öğeleri- Proteinler,Besin Öğeleri- Karbonhidratlar ve yağlar,Yağda eriyen vitaminler,Suda eriyen Vitaminler Mineraller ve su,Besinlerin enerji değeri, enerji ihtiyacı, Enerji dengesizliği sorunları, şişmanlık ve zayıflık, Şişmanlıkta beslenme Tedavisi Besin Grupları ve sağlıklı , Metabolik Sendromda beslenme tedavisi, Diyabette ve koroner kalp hastalıklarında beslenme tedavisi Gebelikte ve emziklilikte beslenme, Bebek ve çocuk beslenmesi, Yaşlılıkta beslenme

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Araştırma

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Beslenme, Prof.Dr. Ayşe BAYSAL, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002 Diyet El Kitabı, Prof.Dr. Ayşe BAYSAL ve Arkadaşları, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2008 Genel Beslenme, Prof.Dr. Ayşe BAYSAL, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002 LK Mahan, Food and Diet Therapy. 11. edition. WB Saunders Company 2004

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Öğrenci, beslenme ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını düzenler,
  • Besin öğeleri, besin grupları hakkında bilgi sahibi olur,
  • Özel durumlarda (gebelikte, emziklilikte, bebeklikte, yaşlılıkta) beslenmenin nasıl olması gerektiğini öğrenir.
  • Besin Grupları ve sağlıklı beslenme öğelerini bilir
  • Suda eriyen Vitaminleri bilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Beslenmeye Giriş
2 Besin öğeleri- Proteinler
3 Besin Öğeleri- Karbonhidratlar ve yağlar
4 Yağda eriyen vitaminler
5 Suda eriyen Vitaminler
6 Mineraller ve su
7 Besinlerin enerji değeri, enerji ihtiyacı,
8 Ara Sınav
9 Enerji dengesizliği sorunları, şişmanlık ve zayıflık, Şişmanlıkta beslenme Tedavisi
10 Besin Grupları ve sağlıklı beslenme
11 Metabolik Sendromda beslenme tedavisi
12 Diyabette ve koroner kalp hastalıklarında beslenme tedavisi
13 Gebelikte ve emziklilikte beslenme
14 Bebek ve çocuk beslenmesi
15 Yaşlılıkta beslenme
16 Çalışma Haftası
17 Yarıyıl sonu sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev ve Hazırlığı 28 1 28
Sunum ve Hazırlığı 14 1 14

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5