Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2059 Geriatride Beslenme Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Yaşlılık döneminde besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayabilmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

aşlılığın Tanımı ve Önemi, Dünyada ve Türkiye'de Yaşlı Nüfus Yapısı Özellikleri, Hastalıkların Oluşumunda Beslenmenin Etkisi, Yaşlılıkta Oluşan Fiziksel ve Fizyolojik Değişiklikler, Yaşlılarda Besin ve Besin Ögesi Gereksinmesi, Yaşlılarda Beslenme Durumunun Değerlendirmesi, Yaşlılarda Sıklıkla Rastlanılan Beslenme Yetersizliği Hastalıkları, Yaşlılarda Menü Planlama İlkeleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, proje, sunum

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aksoydan E. Yaşlılık ve Beslenme. T.C.Sağlık Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006. Geriatride Beslenme, Hedef yayıncılık, 2021

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Yaşlılık döneminin özelliklerini öğrenir.
  • Yaşlıların beslenme durumunu saptayabilme yeteneği kazanır.
  • Yaşlılarda sağlıklı beslenmenin önemini kavrar.
  • Yaşlılıkta besin öğesi gereksinimlerini bilir.
  • Yaşlıda sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi konusunda sağlıklı beslenme önerilerini geliştirir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Yaşlılığın tanımı, sınıflandırması ve yaşlılık teorileri
2 Halk sağlığı açısından yaşlılık
3 Yaşlılıkta oluşan değişiklikler ve beslenmeye etkileri
4 Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları
5 Yaşlıda sıklıkla raslanılan beslenme yetersizliği hastalıkları
6 Yaşlılarda enerji ve besin ögesi gereksinmesi
7 Hidrasyon
8 Ara sınav
9 Yaşlılara yönelik menü planlama
10 Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I
11 Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II
12 Yaşlılarda fiziksel aktivite
13 Yaşlılara sunulan sosyal hizmetler ve beslenme hizmetleri
14 Yaşlılıkta yaşam kalitesi
15 Proje sunumu
16 Final
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 1 14
Proje ve Hazırlığı 7 2 14
Ödev ve Hazırlığı 7 2 14
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 2 2
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 3 3
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5