Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2060 Gıda Katkı Maddeleri ve Besin Toksisitesi Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, sınıfları ve toksikolojik değerleri hakkında bilgi vermek.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, sınıfları ve toksikolojik değerlendirmeleri, değişik gıdalardaki kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ayrıntılı bilgi verir.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Sunum, ödev

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

prof. Dr. Tomris ALTUĞ, Gıda Katkı Maddeleri, 2009, 3. Baskı

Dersin Web Sayfası

Yok

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri - Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri BURCU İREM OMURTAG KORKMAZ
Ofis/Oda No - Ofis/Oda No
Telefon - Telefon
E - Posta - E - Posta
Web - Web
Öğrenci Görüşme Saatleri - Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Beslenme biliminde gıda katkı maddelerinin değerlendirmesini yapar.
  • Gıda katkı maddelerinin toksikolojik etkilerini öğrenir.
  • Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını kavrar.
  • Gıda katkı maddelerinin kullanıldığı alanları ayırt eder.
  • Gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları
2 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları
3 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
4 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
5 Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
6 Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler
7 Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler
8 Ara Sınav Çalışma
9 Ara Sınav Haftası
10 Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeler
11 Gıda katkı maddelerinin kullanımındaki temel ilkeler
12 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
13 CAC'ye göre gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
14 Gıda katkı maddelerinin fonksiyonel sınıfları
15 AB'ye göre gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 7 1 7
Proje ve Hazırlığı 7 1 7
Ödev ve Hazırlığı 7 1 7
Sunum ve Hazırlığı 7 1 7
Seminer ve Hazırlığı 7 1 7
Demo ve Hazırlığı 7 1 7
Araştırma ve Hazırlığı 7 1 7
Rapor ve Hazırlığı 7 1 7
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 3 3

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi