Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Mühendislik Fakültesi - Kimya Mühendisliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Kimya Mühendisliği - 2015 KMM4062 Gıda Teknolojisi Seçmeli 6 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı gıda teknolojisinin temel bilgilerini öğretmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Üretim prensipleri. Tahıl ürülerinin işlenmesi. Meyve, sebze ve plantasyon ürünlerinin prosesleri. Süt ve süt ürünlerinin üretimleri. Hayvan ürünleri prosesleri.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Ders anlatımı, Ders Notları, Ödevler, Grup çalışmaları

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ramdane. Dris and Arun Sharma. Food Technology and Quality Evaluation, Science Publishers (USA), 2003

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Bilimsel teknolojilerinin kullanımlarını ve etkilerini anlar
  • Gıda teknolojisinde yeni sorulara cevap üretirler
  • Proseslerin kalitatif ve kantitatif karakterlerini ayırt eder
  • Üretim prensiplerini kavrar
  • Gıda teknolojisinin temel kavramlarını açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Üretim prensipleri: kutulama, soğutma, dondurma
2 Üretim prensipleri: dehidrasyon, su kontrolu, CA ve MA depolanması, fermentasyon
3 Üretim prensipleri: hurdle teknolojisi, preservatif eklenmesi ve gıda katkı maddeleri
4 Üretim prensipleri: gıda paketleme, temizleme ve gıda yasaları
5 Tahıl ürünlerinin işlenmesi: pirincin millenmesi, buğday ve mısır
6 Tahıl ürünlerinin işlenmesi: ekmek, kurabiye, extrüde ürünler ve kahvaltı gevrekleri üretimleri
7 Tahıl ürünlerinin işlenmesi: solvent ekstraksiyonu, yağın inceltilmesi ve hidrojenasyonu
8 Ara Sınav Haftası
9 Meyve, sebze ve plantasyon ürünlerinin prosesleri: ekstraksiyon, klarifikasyon,meyve suyu konsantrayonları ve paketlenmesi
10 Meyve, sebze ve plantasyon ürünlerinin prosesleri: reçel, jöle, marmelat, kabak,şekerler ve turşuların üretimleri
11 Meyve, sebze ve plantasyon ürünlerinin prosesleri: meyve artıklarından pektin, baharatlardan cay, kahve, çikolata ve önemli yağların üretimi
12 Süt ve süt ürünlerinin üretimleri: Pastörize ve sterilize süt, krema, yağ
13 Süt ve süt ürünlerinin üretimleri: dondurma, peynir ve süt tozu
14 Hayvan ürünleri prosesleri: kurutma ve balıkların kutulanması
15 Hayvan ürünleri prosesleri: tenderizasyon ve et dondurma, yumurta tozu
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 5 70
Proje ve Hazırlığı 3 10 30
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 2 8 16
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 5 5
Final ve Hazırlığı 1 5 5
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5