Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Sağlık Yönetimi

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Sağlık Yönetimi - 2013 SYN2053 Mutfak Yönetimi Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Hastanelerdeki mutfak departmanının önemini ve işlevini öğretmek ve mutfak becerisi kazandırmak

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Hastane yemek hizmetlerinin önemi, yönetim-organizazyonu, araç-gereçler, mutfak ihale ve şartnameleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Alıştırma ve Uygulama, 4: Gösteri, 5: Gösterip Yaptırma, 6: Rol Oynama, 7: Mutfak uygulamaları

Staj Durumu

Staj durumu yoktur.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gökdemir A. Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık; Facsimile. baskı (1 Ocak 2000) ISBN-10: 9758326481 ISBN-13: 978-9758326488 Aktaş A, Özdemir B. Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Detay Yayıncılık; 2007.

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri ŞULE AKTAÇ
Ofis/Oda No 334
Telefon 0216 330 20 70-1322
E - Posta sule.aktac@marmara.edu.tr
Web http://abys.marmara.edu.tr/sule.aktac/
Öğrenci Görüşme Saatleri Pazartesi 13:00-14:00

Öğrenme Çıktıları

  • Hastanenin mutfak departmanı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mutfak bölümünün hastane içerisindeki yeri ve önemini ifade eder.
  • Mutfak departmanının, hastanenin diğer bölümleri ile ilişkileri, hiyerarşik yapısı, görev tanımları ve rutin işleyişini yorumlar
  • Mutfak departmanı ile ilgili temel pratik bilgilere sahip olur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 GENEL BESLENME
2 HASTANE YEMEK HİZMETLERİNİN ÖNEMİ
3 YÖNETİM-ORGANİZASYON
4 MUTFAK VE YEMEKHANE PLANLAMA, KULLANILAN ARAÇ-GEREÇLER
5 SATIN ALMA-STOK YÖNETİMİ
6 MENÜ VE GRAMAJLAR
7 SERVİS HİZMETLERİ
8 Ara Sınav Haftası
9 İHALE, TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAMELER
10 HİJYEN-SANİTASYON
11 HACCP, ISO 22000
12 BESİN ZEHİRLENMELERİ
13 ATIK YÖNETİMİ
14 İŞ GÜVENLİĞİ
15 MALİYET
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 15 1 15
Ödev ve Hazırlığı 15 1 15
Sunum ve Hazırlığı 1 10 10
Rapor ve Hazırlığı 1 10 10
Arasınav ve Hazırlığı 1 10 10
Final ve Hazırlığı 1 15 15

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5