Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Hemşirelik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Hemşirelik - 2013 BDY2063 Özel Durumlarda Beslenme Zorunlu 2 3,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu derste öğrencilerin; yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenerek beslenmeye yönelik gerekli bilgi, tutum ve becerileri kazanarak sağlığı değerlendirebilmeleri amaçlanmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Bu ders; besin ögeleri, günlük enerji gereksinimlerinin hastalık durumlarına göre nasıl değiştiği, özel durumlarda ve hastalık durumlarında beslenmenin öneminin anlatılmasını kapsamaktadır.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Tartışma Grup çalışması Soru & Cevap Anlatım / Sunum

Staj Durumu

yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Beslenme, Prof.Dr. Ayşe BAYSAL, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002 2. Genel Beslenme, Prof.Dr. Ayşe BAYSAL, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002 3. Prof. Dr. M. Emel Alphan Tüfekçi Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2014 4. LK Mahan, Food and Diet Therapy. 11. edition. WB Saunders Company 2004

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Beslenmenin tanımını, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımını ve beslenme ile sağlık ilişkisini tanımlar.
  • Kliniklerde hastalara verilen farklı diyetleri ve içeriklerini bilir.
  • İnsan yaşamının farklı dönemlerinde (çocukluk, ergenlik, yaşlılık vb.) beslenmenin önemini kavrar.
  • Gebelik ve Emziklilik gibi özel durumlarda beslenmenin önemini öğrenir.
  • Bazı sağlık sorunlarında (diyabet, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar) beslenme ile ilgili durumu öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Beslenmeye Giriş, Hastane Diyetleri
2 Beslenmenin Değerlendirilmesi
3 Gebelik Döneminde Beslenme
4 Emzirme Döneminde Beslenme
5 Çocukluk Döneminde Beslenme
6 Okul Çağı Çocuklarında Beslenme
7 Ergenlik Döneminde Beslenme
8 Ara Sınav Haftası
9 Menapoz ve Beslenme
10 Yaşlılık Döneminde Beslenme
11 Obezite ve Beslenme
12 Metabolik Sendrom ve Beslenme
13 Diyabet ve Beslenme
14 Kardiyovasküler Hastalıklar ve Beslenme
15 Yarı Yıl Sonu Sınavı
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 5 1 5
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 5 1 5
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 5 1 5
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 3 3
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5