Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2065 Standart Tarife ve Ürün Geliştirme Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarifelerinin ve standart tarife geliştirme aşamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Standart yemek tarifeleri ve önemi, Standart yemek tarife geliştirme aşamaları, standart gramajlar, duyusal değerlendirme

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Sunum, ödev

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders sunumları Ders Kitabı: 1. Merdol T.K. (2003), Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Standart Yemek Tarifeleri, 3.Baskı, Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti.

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Standart tarifelerin önemini kavrar
  • Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre yorumlar.
  • Standart tarife formatı oluşturur
  • Standart tarifeleri geliştirmede duyusal değerlendirme yöntemlerini kullanır
  • Yaşam boyu diyet gerektiren hastalıklarda standart tarifeler geliştirir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi
2 Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları
3 Yemeklerin adları ve grupları
4 Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar
5 Standart tarife oluşturma aşamaları
6 Duyusal değerlendirme
7 Kalite kontrol paneli ve özellikleri
8 Ara Sınav Haftası
9 Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
10 Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
11 Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
12 Çorba, Pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması
13 Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
14 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme I
15 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme II
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 17 1 17
Proje ve Hazırlığı 2 5 10
Ödev ve Hazırlığı 2 5 10
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 17 1 17
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 17 1 17
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5