Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2066 Toplu Beslenme Hizmetlerinde Kalite Sistemleri Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplu beslenme sistemlerinde kalite yönetim sistemleri konusunda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Kalitenin tanımı ve önemi, gıda güvenliği, kalite sistemleri ve tüketici beklentileri, ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi, HACCP sisteminin tanımı, önemi, tarihçesi, amaçları ve yararları ve HACCP sistemindeki ana tanımlar, Gıda güvenliği ön gereksinim programları, HACCP sistemi ön hazırlık adımları, HACCP sisteminin temel prensipleri ve uygulanması, ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile HACCP sisteminin entegreolarak kurulması, TS EN ISO 22000 ve FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, Gıda güvenliğinde yeni yaklaşımlar

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, Sunum

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Arıkbay C, Gıda sektöründe Kalite Yönetim sistemleri ve HACCP, Ankara, 2004. 2. Erkmen O (Editör), Gıda Mikrobiyolojisi, Efil yayınevi. 3. TS EN ISO 9001, Kalite yönetim sistemleri - Şartlar, (TSE Standardı) 4. TS 13001, Tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarına (haccp) göre gıda güvenliği yönetimi-Gıda üreten kuruluşlar ve tedarikçiler için yönetim sistemine ilişkin kurallar (TSE Standardı) 5. TS EN ISO 22000, Gıda güvenliği yönetim sistemleri - Gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için şartlar (TSE Standardı)

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemini tanımlar,
  • Besin güvenliği yönünden HACCP sisteminin önemini kavrar,
  • Toplu beslenme Sistemlerinde HACCP sisteminin kurulması aşamasını çok yönlü değerlendirir,
  • TS EN ISO 22000 ve FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini toplu beslenme sistemleri yönünden yorumlar,
  • Gıda güvenliği yönetim sistemlerini toplu beslenme sistemlerine adapte eder.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Kalitenin tanımı ve önemi
2 Gıda güvenliği ve tüketici beklentileri
3 ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi
4 HACCP Sisteminin Tanımı, Önemi, Tarihçesi, Amaçları Ve Yararları Ve HACCP Sistemindeki Ana Tanımlar
5 HACCP sitemi Ön Gereksinim Programları
6 HACCP Sistemi Ön Hazırlık Adımları
7 HACCP Sisteminin Temel Prensipleri ve Uygulanması
8 Ara sınav
9 ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile HACCP sisteminin entegre olarak kurulması
10 Toplu Beslenme sistemlerinde HACCP Uygulamaları
11 TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
12 Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar
13 FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi
14 Sunum
15 Sunum
16 Final
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 2 28
Proje ve Hazırlığı 1 3 3
Ödev ve Hazırlığı 2 3 6
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 4 4
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 3 3
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 3 3
Teorik Ders Saati 14 1 14
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5