Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY3006 Toplu Beslenme Sistemleri Zorunlu 6 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir, bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler ve bu işletmelerde organizasyon/ mutfak personel, ticari işletmelerde mutfak/restoran planı, geniş çapta hazırlama, pişirme ve servis yöntemleri, hijyen / HACCP, maliyet kontrolü

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004 2-Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999 3-Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey& Sons, USA 1990.

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Ticari işletmelerde toplu beslenme ilkelerine ilişkin bilgi edinir.
  • Yönetici diyetisyen olarak Hijyen/HACCP yönetim ve denetimi yapar,
  • Maliyet kontrolü becerisi kazanır
  • Mutfak-restoran planlamayı öğrenir.
  • Pişirme ve servis yöntemlerini öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler I
2 Toplu beslenme sistemlerinde ticari işletmeler II
3 Organizasyon
4 Mutfak Personeli
5 Mutfak Personeli Görevleri
6 Ticari İşletmelerde Mutfak Planı
7 Ticari İşletmelerde Restoran Planı
8 Mutfak - Restoran Planlama Pratik
9 Mid Term Exam
10 Geniş Çapta Yemek hazırlama
11 Geniş Çapta Pişirme
12 Servis Yöntemleri
13 Hijyen
14 HACCP
15 Maliyet Kontrolü
16 Maliyet Kontrolü Pratik
17 Ders tekrarı
18 Final Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 1 14
Proje ve Hazırlığı 14 1 14
Ödev ve Hazırlığı 14 1 14
Sunum ve Hazırlığı 14 1 14
Seminer ve Hazırlığı 14 1 14
Demo ve Hazırlığı 14 1 14
Araştırma ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi