Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY3005 Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş Zorunlu 5 6,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir, bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak amacıyla eğitim vermek

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama ve kullanılan araç gereçler, menü yönetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri ve iş güvenliği.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995. 2- Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995. 3- Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement ort he Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002 4- Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995 5-Davis, B, Lockwood, A, Pantelidis, I, Alcott, P. Food and Beverage Management, Elsevier, 2008. 6- Gisslen, W. Essentials of professional cooking, 2004. 7-Hemminger, Jane M. Food safety : A Guide to what you really need to know, 2000. 8- Rızaoğlu, B, Hançer, M. Menü ve yönetim, 2005.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Yönetici diyetisyen olma becerisini kazanır
  • Toplu beslenme süreçlerine ilişkin edindikleri bilgiler doğrultusunda menü denetimi ve mutfak modernizasyonun yapılabilme yetisini kazanır
  • Bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini öğrenir
  • Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri olan yemek verilmesini öğrenir.
  • Menü yönetimini öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş
2 Yönetim ve Organizasyon I
3 Yönetim ve Organizasyon II
4 Ticari Nitelikli İşletmeler
5 Personel Yönetimi
6 Fiziki koşullar-Mutfak Planlama
7 Araç Gereçler
8 Ara sınav
9 Menü Planlama İlkeleri I
10 Menü Planlama İlkeleri II
11 Farklı Gruplar İçin Menü Planlama İlkeleri I
12 Standart Tarife Geliştirme
13 Satın Alma -Hammadde seçimi ve kabul kriterleri
14 Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi
15 İhale – Teknik Şartname
16
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 3 42
Proje ve Hazırlığı 1 2 2
Ödev ve Hazırlığı 7 3 21
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 7 3 21
Seminer ve Hazırlığı 1 3 3
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 4 4
Rapor ve Hazırlığı 1 4 4
Arasınav ve Hazırlığı 1 4 4
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 4 4
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5