Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2001 Toplum Sağlığı ve Beslenmesi Zorunlu 3 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplumda beslenme alanında ihtiyaç duyulan temel halk sağlığı anlayışına yaklaşım ve düşünce için gereken temel kavram, bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Halk Sağlığına Giriş Halk Sağlığı Kavramı, Hastalık ve Sağlık Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler I Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler II Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler III Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri Demografi-Nüfus yapısı Ana-çocuk Sağlığı Aile Planlaması Sağlık Eğitimi Bağışıklama Çevre Sağlığı İş Sağlığı Beslenme ve antropometrik göstergeler

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Halk Sağlığı Temel Bilgiler, 2005

Dersin Web Sayfası

-

Müfredat Sorumlusu

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri FATMA ESRA GÜNEŞ
Ofis/Oda No
Telefon
E - Posta
Web
Öğrenci Görüşme Saatleri

Öğrenme Çıktıları

  • Sağlık ve hastalık kavramlarını öğrenir.
  • Sağlığın korunma ilkeleri ve sağlığı korumada yapılan hizmetleri öğrenir.
  • Toplumda sağlığı ilgilendiren olayları tanıyabilme bu konunun boyutunu araştırır.
  • Hastalıklara yönelik müdahale yöntemi geliştirme ve etkinliğini ölçmeyi öğrenir
  • Toplum sağlığında beslenmenin önemini kavrar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Halk Sağlığına Giriş
2 Hastalık ve Sağlık
3 Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler I
4 Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler II
5 Sağlık Düzeyini Belirleyen Ölçütler III
6 Epidemiyolojik Araştırma Yöntemleri
7 Demografi-Nüfus yapısı
8 Ara sınav hazırlık
9 Ara sınav
10 Ana Sağlığı
11 Çevre Sağlığı
12 İş Sağlığı
13 Beslenme ve antropometrik göstergeler
14 Toplumda beslenme ile ilgili sorunlar ve sebepleri
15 Toplumda risk grubundaki bireylerin beslenme durumlarının düzenlenmesi
16 Sağlık Eğitimi
17 Ders tekrarı
18 Final

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 2 28
Proje ve Hazırlığı 14 1 14
Ödev ve Hazırlığı 14 1 14
Sunum ve Hazırlığı 14 1 14
Seminer ve Hazırlığı 14 1 14
Demo ve Hazırlığı 14 1 14
Araştırma ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi