Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY3004 Toplumda Beslenme Sorunları ve Epidemiyoloji Zorunlu 6 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Toplumda beslenme sorunlarını, nedenlerini ve çözüm yollarını, ulusal besin ve beslenme politikalarının hazırlanması ve uygulanmasını öğretmek.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Ülkemizde ve Dünya’da görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi (protein-enerji malnutrisyonu, şişmanlık, diyete bağlı kronik hastalıklar, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri, çinko yetersizliği, raşitizm, osteomalasi, osteoporoz, vitamin yetersizlikleri, folik asit yetersizliği, risk gruplarında beslenme(işçi, yaşlı beslenmesi vb), afet durumlarında beslenme, müdahale programları, ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, tartışma, proje çalışmaları

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

• Margetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press,Oxford, 2nd Ed. • Gibson RS (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 2nd Ed. • Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed. • Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989. • Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawHill, Boston, 3rd Ed. • Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Toplumda özellikleri olan grupların beslenme sorunlarını öğrenir.
  • Beslenme sorunlarının nedenlerini ve çözüm yollarını öğrenir.
  • Ulusal besin ve beslenme politikalarının hazırlanması ve uygulanması konularında bilgi ve beceri kazanır.
  • Yapılan bir epidemiyolojik çalışmanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğini öğrenir.
  • Besin zenginleştirmesi ve besin destekleri uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Tanımlayıcı ve analitik epidemiyolojik çalışmalar
2 Beslenme sorunları, risk grupları
3 İşçi Beslenmesi
4 Yaşlı Beslenmesi
5 Besin ve Beslenme Politikaları, Besin zenginleştirme ve besin destekleri
6 Beslenmeye bağlı kronik hastalıklar ve epidemiyolojisi I
7 Beslenmeye bağlı kronik hastalıklar ve epidemiyolojisi II
8 Ara sınav
9 PEM ve Şişmanlık ve epidemiyolojisi
10 İyot yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi
11 D vitamini yetersizlikleri: Rikets, osteomalasi, osteoporoz ve epidemiyolojisi
12 Demir yetersizliği anemisi ve epidemiyolojisi
13 Çinko yetersizliği ve epidemiyolojisi
14 Diğer vitamin yetersizlikleri ve epidemiyolojisi
15 Diş sağlığı ve epidemiyolojisi
16 Final
17
18

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 1 14
Proje ve Hazırlığı 14 1 14
Ödev ve Hazırlığı 14 1 14
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 14 1 14
Seminer ve Hazırlığı 14 1 14
Demo ve Hazırlığı 14 1 14
Araştırma ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav ve Hazırlığı 1 1 1
Final ve Hazırlığı 1 1 1
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5