Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY2068 Türk Mutfak Kültürü Zorunlu 1 3,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için kullanılan araç-gereç ve yöntemleri öğrenmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Bu ders; Türk mutfak kültürü ve tarihi, Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni, Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları, Türkiye'nin farklı bölgelerinin beslenme alışkanlıkların incelenmesini içerir.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, soru-cevap, sunum, literatür araştırmaları, sınıf içi tartışma ve grup çalışmaları.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Kutluay Merdol, T. (2012). Beslenme Antropolojisi, Ankara 2. Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu (2020). Türk Mutfağı, Hedef Yayıncılık, Ankara. 3. Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini açıklar.
  • Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerini, sofra düzenini ve kullanılan araç-gereçleri açıklar.
  • Türk mutfağının tarihsel gelişimini bilir.
  • Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir.
  • Bölgelere göre Türk Mutfağı uygulamalarını açıklar, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi
2 Orta Asya Türkleri ve Selçuklu Dönemi Türk Mutfağı
3 Osmanlı Dönemi Türk Mutfağı
4 Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü
5 Türk Mutfağında Geleneksel Araç Gereçler
6 Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi
7 Özel Gün ve Etkinliklerde Türk Mutfağı Uygulamaları
8 Ara Sınav
9 Marmara Bölgesi Mutfak Kültürü
10 Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü
11 İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü
12 Ege Bölgesi Mutfak Kültürü
13 Akdeniz Bölgesi Mutfak Kültürü
14 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü
15 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü
16 Final Sınavı
17

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 3 3
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 1 3 3
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 6 6
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 3 3
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 3 3
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5