Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Önlisans - Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu - Turizm ve Otel İşletmeciliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Turizm ve Otel İşletmeciliği - Önlisans TRZM124 Türkiye'nin Turizm Coğrafyası Zorunlu 2 4,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Turkiye nin turizm potansiyeline odakli , baslica turistik cografi kaynaklarin ve degerlerin tanitimini yapmak.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Turizme giris, turizm terminolojisi, insanlari turizm hareketlerine yonelten sebepler ve turistik aktivite tipleri, Turkiye `nin cografi konumu , milli sinirlari, yeryuzu sekilleri, iklim ozellikleri,Turkiye `nin baslica dogal turistik kaynaklari, Turkiye cografyasinda dag, gol, akarsu ve kaplica turizmi, Turkiye cografyasinda peribacalari, traventenler ve magaralar, Turkiye`de deniz ve kiyi turizmi, Turkiye`nin kanyonlari, milli parklari ve tarihi kopruleri, Turkiye ` nin antik bolgeleri ve turistik tarihi yapilari, Karadeniz Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Akdeniz Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Ege Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Ic Anadolu Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Dogu Anadolu Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Guneydogu Anadolu Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri, Marmara Bolgesi Turizm Cografyasi`nin iklim ozellikleri, bolgenin bolumleri, tarihi ,dogal ve turistik ozellikleri,

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Ogrenciyi arastirma ve incelemeye yonelten odev verilmesi, harita uzerinde calisma ,Power Point gorsellerle ders sunumu.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Karadeniz.Yeşile Yolculuk.Akşit.İstanbul. : Akşit, İ., Akdeniz Uygarlıkları. Akşit.İstanbul. : Değirmencioğlu, Ö.- Ahipaşaoğlu, S., Anadolu'da Turizm Rehberliği Temel Bilgileri. Gazi Kitapevi.Ankara.2003. : Güngördü, E., Türkiye'nin Turizm Coğrafyası.Nobel. Ankara. 2003.: Doğaner, S., Türkiye'nin Turizm Coğrafyası. Çantay.İstanbul.2001. :Doğanay, H., Türkiye'nin Turizm Coğrafyası.Çizgi.Konya.2001(3.baskı). Heikell, R., Türkiye ve Kıbrıs Deniz Kılavuzu.Denizler Kitabevi.Imray,2008. Mengi, H. Zonguldak Mağaraları.Kuban. Ankara. Tuncel, M.,- Ünal, N., "Üsküdar'ın Simgesi Haline gelmiş Bir Tepe: Çamlıca", IV.Üsküdar Sempozyumu, 3-5 Kasım 2006, İstanbul, I.cilt, s.135-144. Umar, B., Türkiye'deki Tarihsel Adlar.Inkılap Kitapevi.İstanbul.1993.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Öğrenciler, bu alana disipline ilişkin yeterli bilgiye sahip olur, bunları kavrarlar.
  • Türkiye'deki turizm değerlerini bilirler.
  • Öğrenciler, bu disiplinden kazandıklarını profesyonel olarak eğitim-öğretim kuruluşlarında öğretebilirler.
  • Öğrenciler, analiz ve sentez yapabilirler.
  • Öğrenci, Türk mitolojisinin çeşitli yönlerini inceler.
  • Öğrenci, farklı kültürlerin mitlerini karşılaştırarak değerlendirir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Turizme giriş, turizm terminolojiisi, insanları turizm hareketlerine yönelten sebepler ve turistik aktivite tipleri.
2 Türkiye nin coğrafi konumu, milli sınırları, yeryüzü şekilleri,iklm özellikleri,Türkiyenin başlıca doğal turistik kaynakları.
3 Türkiye coğrafyasında dağ, göl ,akarsu ve kaplıca turizmi.
4 Türkiye coğrafyasında peribacaları, traventenler, mağaralar.
5 Türkiye de deniz ve kıyı turizmi,
6 Türkiyenin kanyonları , milli parklari ve tarihi köprüleri,
7 Türkiye nin antik bölgeleri ve doğal turistik tarihi yapıları.
8 Ara Sınav
9 Karadeniz Bölgesi ninturizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
10 Akdeniz Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
11 Ege Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
12 İç Anadolu Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
13 Doğu Anadolu Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
14 Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
15 Marmara Bölgesi nin turizm coğrafyasının, ulaşım, iklim,özellijkleri, bölgenin bölümleri, tarihi doğal ve turistik özellikleri.
16 Çalışma haftası
17 Final

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Sunum ve Hazırlığı 25 1 25
Arasınav ve Hazırlığı 15 1 15
Final ve Hazırlığı 15 1 15

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6