Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Ekonometri - 2013 | EKM4014 | Zaman Serisi Ekonometrisi II | Zorunlu | 8 | 5,00 | 3 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Ekonometri - 2013 | EKM4014 | Zaman Serisi Ekonometrisi II | Zorunlu | 8 | 5,00 | 3 | 0 |
Bu derste temel hedef, öğrencinin zaman serisi verilerin ekonometrik analizini teorik ve uygulamalı olarak iyi öğrenmesini sağlamaktır. Daha özel olarak, öğrencinin ekonomik verilerin çok değişkenli zaman serisi modelleri ile ilgili gerekli bilgiler ile donatılması amaçlanmaktadır. Temel konular Vektör otoregresif modeller, çoklu eştümleşme testi (Johansen testi), Vektör hata düzeltme modelleri, stokastik mevsimsellik ve mevsimsel birim kök, mevsimsel birim kök testleri (HEGY), mevsimsel eştümleşme, mevsimsel hata düzeltme modeli. Ekonometrik paket programların kullanımı, bu dersin tamamlayıcısıdır ve uygulama makroekonomik ve finansal verilerle yapılır.
-
Vektör otoregresif modeller, gecikme uzunluğunun belirlenmesi, etki-tepki analizi, varyans ayrıştırma, çoklu eştümleşme testi (Johansen testi), Vektör hata düzeltme modelleri, Stokastik mevsimsellik ve mevsimsel birim kök, mevsimsel birim kök testleri (HEGY), mevsimsel eştümleşme, mevsimsel hata düzeltme modeli.
Bu derste temel hedef, öğrencinin zaman serisi verilerin ekonometrik analizini teorik ve uygulamalı olarak iyi öğrenmesini sağlamaktır. Daha özel olarak, öğrencinin ekonomik verilerin tek değişkenli ve çok değişkenli zaman serisi modelleri ile ilgili gerekli bilgiler ile donatılması amaçlanmaktadır. Ekonometrik paket programların kullanımı, bu dersin tamamlayıcısıdır ve uygulama makroekonomik ve finansal verilerle yapılır.
Zorunlu staj yoktur.
Türkçe
Applied Econometric Time Series, Enders, W., John Wiley and Sons,Inc., 2005 (E) Applied Time Series Modelling and Forecasting, Harris, R. ve R. Sollis, John Willey and Sons,Inc., 2003. (H-S) New Introduction to Multiple Time Series Analysis, Lütkepohl, H. Springer-Verlag, 2005. (L) Periodicity and Stochastic Trends in Economic Time Series, Franses, P.H., Oxford Univ. Press, 1996. (F)
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | VAR modelleri, gecikme uzunluğunun seçilmesi (matris ve denklem gösterimleri) |
2 | Devam - VAR modelleri, gecikme uzunluğunun seçilmesi (matris ve denklem gösterimleri) |
3 | Etki-tepki fonksiyonları, varyans ayrıştırma analizi. |
4 | Devam - Etki-tepki fonksiyonları, varyans ayrıştırma analizi. |
5 | Uygulama |
6 | Çokdeğişkenli Johansen eştümleşme testi |
7 | Vektör hata düzeltme modelleri |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Devam-Vektör hata düzeltme modelleri (matris ve denklem gösterimleri) |
10 | Uygulama |
11 | mevsimsellik, mevsimsel birim kök ve mevsimsel birim kök testleri (HEGY) |
12 | Devam- HEGY testi |
13 | mevsimsel eştümleşme ve mevsimsel hata düzeltme modeli |
14 | Devam - mevsimsel eştümleşme ve mevsimsel hata düzeltme modeli |
15 | Uygulama |
16 | Ders Çalışma Haftası |
17 | Yarı Yıl Sonu Sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Proje ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ödev ve Hazırlığı | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Atölye ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Sunum ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Seminer ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Demo ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Araştırma ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Rapor ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Arasınav ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
Kısa Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Final ve Hazırlığı | 20 | 1 | 20 |
Teorik Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||
ÖÇ5 |