Program Tanımları
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı, Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde Milli Eğitim Kurumlarına Coğrafya Öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü bünyesinde yer alan Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı, 1998-2014 yılları arasında 5 yıllık öğretim programı ile faaliyetlerini sürdürmüştür. 2016-2017 eğitim öğretim yılı ile birlikte Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümünün bünyesinde eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. 2014 yılından itibaren ise 4 yıllık lisans mezunu vermekle birlikte yüksek lisans ve doktora programları da bulunmaktadır.
Lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık lisans diploması ile Coğrafya Öğretmeni unvanı kazanırlar.
ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavlarına girip TS-1 alanından yeterli puan almak. Yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır.
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim görecek öğrencilerin lisans eğitimine başlayabilmeleri için formal eğitim ile ilköğretim ve ortaöğretimi tamamlamaları gerekmektedir.
Öğrenciler mezun olabilmek için program süresince aldıkları dersleri ve staj çalışmalarını başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Lisans Programı akademik ve mesleki yeterliliğe sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Program, alan bilgisi, genel kültür ve pedagojik formasyona ilişkin derslerden oluşmaktadır. Uygulamalı dersler ve Coğrafi Bilgi Sistemleri dersleri laboratuvar ortamında gerçekleştirilmektedir. Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerinin stajları ortaöğretim okullarında son sınıfta yapılmaktadır. Öğrenciler, bir üst sınıftan ders alma, çift ana dal programına girerek iki diploma alma ve yan dal yapma haklarından yararlanabilmektedir. Öğrenciler, yan dal veya çift ana dal yapabilmek için başvurdukları lisans programlarının gerekli şartlarını sağlamakla yükümlüdürler.
Öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve resmi eğitim kurumlarında coğrafya öğretmeni olarak çalışma imkânı bulmaktadır. Ayrıca Coğrafya ve Coğrafya Eğitimi alanlarında akademik kariyer yapma imkânına sahip olmaktadırlar.
Coğrafya eğitimi lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler lisansüstü eğitimlerine devam edebilmektedirler. Ancak bunun için üniversitelerin WEB sitelerinde ilan edilen programların başvuru şartlarını yerine getirmiş olmaları ve aynı zamanda lisansüstü eğitime devam etmek isteyen tüm adayların ALES sınavından yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Lisans programına devam eden öğrenciler final sınavına veya varsa bütünleme sınavına girebilmek için teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine katılım göstermiş olmalıdırlar. Öğrenciler seçtikleri derslerden başarılı olmak için 1 ara sınav ve 1 final sınavına girerler ve dersin yıl sonu başarı notu, ara sınavın %40’ı, final sınavının %60’ı alınarak belirlenir. Ancak bu durum bazı derslerin (özellikle uygulamalı derslerin) değerlendirilmesinde sadece sınavlarla değil, ödev, uygulama ve projelerle yapılabilmektedir.
Lisans Programına kayıtlı olan öğrenciler, mezun olabilmek için 240 AKTS’yi tamamlayarak en düşük 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmalı, teorik ve uygulamalı derslere yeterli katılımı sağlamış olmalı ve teorik, uygulama ve öğretmenlik stajlarını başarıyla tamamlamalıdır.
Tam Zamanlı
Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Mehmet ÜNLÜ Adresi: Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı, 3. Kat Oda No: 302, Göztepe Kampüsü, İstanbul/Kadıköy E-posta: munlu@marmara.edu.tr
Anabilim dalımıza ait 2 derslik ve 1 coğrafi bilgi sistemleri laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca öğretmenlik programı çerçevesinde ihtiyaç duyulan gerekliliklerin büyük bölümü karşılanmaktadır.