Program Tanımları
Sınıf Öğretmenliği, ilköğretim 1. kademeye sınıf öğretmeni yetiştirmek amacıyla Türkçe-Matematik puanıyla öğrenci alan dört yıllık bir Anabilim Dalıdır. Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda 1991-92 öğretim yılında Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak açılan Yüksek Lisans programı, günümüzde Eğitim Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak sürdürülmektedir. Ayrıca 2000-2001 öğretim yılında doktora programı açılmıştır. Günümüzde Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'na devam eden 800 öğrenci ve öğretim kadrosunda ise 28 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Bölümümüzde başarılı bir şekilde çalışmalarını bitirenlere sınıf öğretmenliği lisans diploması verilmektedir.
ÖSYM tarafından yapılan LYS ve LGS sınavlarıyla öğrenci kabul edilmektedir.
Öğrencinin daha önce tamamlamış veya devam etmekte olduğu formal yüksek öğrenimde almış oldukları dersler, üniversitenin ilgili yönergeleri çerçevesinde bazı derslerin yerine sayılabilmektedir ve bu derslerden muaf sayılmaktadır. Ayrıca, öğrenciler ilk kayıt sürecinde, İngilizce veya başka yabancı dil biliyorlarsa (formal veya non-formal şekilde öğrenilmiş) rektörlük tarafından yapılan yabancı dil muafiyet sınavına girerek, bu derslerden de muaf olabilirler.
Programın ön koşulu yoktur.
Program yarıyıl esasına dayalı toplam 8 yarıyıl ve 4 yıllık bir programdır. Alan bilgisi, meslek bilgisi ve genel kültür derslerinden oluşmaktadır. Program eğitim dili Türkçedir. Bölümümüzde 2 adet profesör, 2 doçent, 8 yardımcı doçent, 8 öğretim görevlisi ve 4 adet araştırma görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca, ÖYP programıyla gelmiş 6 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Mezunlarımızın büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarının birinci kademelerinde, kolej ve dershanelerde sınıf öğretmeni veya idareci olarak çalışmaktadır. Bununla birlikte mezunların bir kısmı akademik kariyerine ilgi ve yönelimine göre yurtiçi veya yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak devam etmektedir. Mezunlarımız içerisinde farklı üniversitelerde araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak çalışanlar da bulunmaktadır.
Bölümümüzden başarıyla mezun olan öğrencilerin Sınıf Öğretmenliği yüksek lisans ve doktora alanında çalışmalarına devam etmelerine imkan tanınmaktadır. Her ne kadar bu geçişler YÖK mevzuatı gereğince yapılsa da özetle aşağıdaki kriterler geçerlidir (Detaylı bilgi için YÖK’ün ilgili mevzuatına bakılmalıdır): Yüksek Lisansa Geçiş: Lisans derecesi, ALES, Bilim Sınavı ve Mülakat Doktoraya Geçiş: Yüksek Lisans derecesi, ALES, ÜDS, Bilim Sınavı ve Mülakat
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Marmara Üniversitesi Sınav Yönetmeliğine göre yapılmakta olup, detaylı bilgi için http://www.marmara.edu.tr/dosya/mevzuat/yeni/mu_yonetmelik_onlisans_lisans_v36.pdf linkinde detaylı bilgi elde edilebilir. Mevcut öğrencilerimiz için başarı puanı genel kural vizenin yüzde 40 ile final sınavının yüzde altmışı toplanarak hesaplanmaktadır. Notlandırmada bağıl değerlendirme sistemi (çan sistemi diye bilinen) geçerlidir.
Bölümümüze başlayan öğrencilerin 8 dönemlik programın tüm derslerini alması ve başarılı olması beklenmektedir. Ayrıca, öğrencilerin lisans diploması alabilmeleri için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 4 üzerinden en az 2 olması gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için Marmara Üniversitesinin ilgili mevzuatına bakınız.
Tam Zamanlı
Program Başkanı: Prof. Dr. M. Cihangir DOĞAN Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı, Göztepe Kampusu - Kadıköy/İstanbul Tel:02163459090 AKTS/DS Koordinatörü: Öğr. Gör. Yüksel AYDIN Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı, Göztepe Kampusu - Kadıköy/İstanbul Tel:02163459090
Marmara Universitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalımıza ait 6 derslik, 1 bilgisayar laboratuarı, 1 sanat, 1 drama ve 1 müzik atölyesi bulunmaktadır. Dersliklerimizde akıllı tahta ve projeksiyon mevcuttur. Derslerin yürütülmesinde ayrıca üniversitemize ait spor salonu ve fakültemize ait Fizik, Kimya, Biyoloji laboratuvarlarından faydalanılmaktadır.