Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Sanatta Yeterlik - Güzel Sanatlar Enstitüsü - Geleneksel Türk Sanatları

Program Tanımları

Kuruluş

Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı 1983'de kurularak, 1988'de eğitim ve öğretim programlarına başlamıştır.

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara alanında sanatta yeterlilik derecesi verilir. Sanatta Yeterlik Diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü Anasanat Dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

Kabul ve Kayıt Koşulları

"Sanatta yeterlik giriş sınavı için başvuranların bir Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olmaları gerekir.Lisansüstü programlara başvuran adaylarından; lisans diplomasıyla başvuranlarda en az 55 puanı gösteren belgeyi ibraz etmeleri şarttır.Başvuru için gerekli diploma yurtdışından alınmış ise, bunun Yükseköğretim Kurulu’nca denkliğinin kabul edildiğine dair belgenin de verilmesi gerekir.Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar Türkçe Dilbilgisi yeterliliğinin nasıl değerlendirileceğine ilgili Yönetim Kurulu karar verir. Sanatta Yeterlik için başvuranlar, önce Rektörlükçe merkezi olarak düzenlenen yabancı dil sınavına girerler. Ancak Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tesbit Sınavı’nda (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’nda (ÜDS) 100 üzerinden en az 50 puan almış olduğuna dair belge ibraz edenler bu yabancı dil sınavından muaf tutulurlar.Sanatta Yeterlilik sınavına öğrenci kabulünde, LES puanı yanı sıra, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/çalışmalarını içeren dosyanın incelenmesi sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile, başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgelerin (referans mektubu, neden sanatta yeterlilik yapmak istediğini belirten kompozisyon, Uluslararası Standart Sınavlar ve benzeri) başarı notuna ne şekilde değerlendirileceğine ilgili Anabilim Dalı Başkanlarından gelen önerileri gözönüne alarak Yönetim Kurulu karar verir. Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli konuda bilgisini arttırmak isteyenler ilgili Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlarının önerisi ve Yönetim Kurulunun onayı ile açık bulunan lisansüstü derslerden en çok ikisine özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. "

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Daha önce herhangi bir lisansüstü programda başarmış olduğu ders veya derslerden yeni kaydolduğu programda muaf olmak isteyen öğrenci ilk kayıttan itibaren en geç 15 gün içinde ilgili Müdürlüğe başvurduğu takdirde, ilgili Yönetim Kurulu bu talebi değerlendirerek muafiyet kararı verebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nda (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’nda (ÜDS) yüz üzerinden en az 50 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmak gerekir. Yabancı uyruklular, kendi anadili dışındaki diğer yabancı dillerden veya Türkçe’den sınava tabi tutulurlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin yabancı dil sınavlarının nasıl yapılacağı Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenir.Tez hazırlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi veya proje hazırlayan öğrenci ise çalışmasını açıklayan ve belgeleyen bir metni ilgili kurul tarafından kabul edilen kurallara uygun biçimde yazmak ve ayrıca tezini/sergisini/projesini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.Tez/sergi/proje sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla çalışması şekil yönünden uygun bulunan öğrenci Sanatta Yeterlik Diploması almaya hak kazanır.

Program Profili

Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı Tezhip Minyatür Sanatta Yeterlik programlarında ; Geleneksel Türk Sanatlarımıza bağlı olarak; Tezhip, Minyatür, Hat, Kalemişi gibi dallarda Sanatta Yeterlik çalışmaları yapılmaktadır.Program; özgün bir sanat eserinin veya tasarımın ortaya konulmasını amaçlayan yeterlik çalışmalarını içeren bir yükseköğretim programıdır. Sanatta Yeterlik Programı yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam yirmibir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders (lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az 42 kredilik on dört adet ders) ve uygulamalar ile tez veya sergi, proje gibi çalışmalardan oluşmaktadır. Ayrıca, Sanatta Yeterlik Programları yurtiçi ve yurtdışı entegre programlar şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama usul ve esasları, Senatonun teklifi ve Öğretim Üyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulunun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Sanatta Yeterlik mezunları, gerçekleştirdikleri yeterlik çalışmaları ile konularında uzmanlığını / yeterliğini almış kişilerdir. İstihdam ettikleri alanlarda bu unvanları ile görev alırlar. kütüphanelerde görev alabilirler, ilgili sanat slanlarında kamu, veya özel sektörde bilimsel araştırmaları gerçekleştirme ve çalışma yapma imkanına sahiptirler.Ayrıca sanatçı olarak, atölye sistemi ile sanatlarını icra edebilirler veya Danışman olarak Ekspertiz konularında görev alabilirler. Restorasyon ve Konservasyon konularında ilgili alanlarda çalışabilirler, danışmanlık yapabilirler Eski eserlerin bilimsel yöntemler ile bakım ve onarımını yapabilir, müze ve kütüphanelerde görev alabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

-

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

Mezuniyet Koşulları

Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı: Prof.Dr.Sibel Arık, AKTS Koordinatörü: Yrd.Doç.Dr.Şehnaz BİÇER ÖZCAN Adres: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Küçükçamlıca Acıbadem 34660 Kadıköy/İstanbul Telf.: 0216 326 26 67 (4 Hat)

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.

  • Yüksek Lisans düzeyi yeterliklerine dayalı olarak, Geleneksel Türk Sanatları alanındaki bilgileri özgün düşünce ile geliştirme ve yenilikler getiren özgün tanımlara ulaşabilmek.
  • Alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrayabilme, özgün sonuçlara ulaşabilmek.
  • Geleneksel Türk Sanatları alanında edindiği yeni kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik yaklaşımla kullanabilmek.
  • Geleneksel Türk Sanatları alanına yenilik getiren teknik ve estetik öğeleri farklı alan tasarımlarında yorumlayıp uygulayabilmek.
  • Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemleri kullanarak üst düzey beceriler kazanabilmek.
  • Geleneksel Türk Sanatları alanda yenilik getiren çalışmaları bağımsız yürütebilmek.
  • Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde sorumluluk alıp , liderlik yapabilmek.
  • Geleneksel Türk Sanatları alanında üst düzey bilgi ve becerileri edinmek.
  • Üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanıyla ilgili yeni düşünce , yöntem geliştirme ve tasarımlarda özgün uygulamalar getirebilmek.
  • Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunup, yetkinliğini gösteren iletişimi kurabilmek.
  • Yabancı dili kullanarak ileri düzeyde sözlü ve yazılı iletişim kurabilmek.
  • Alanındaki ilerlemeleri tanıyarak toplumun bilinçlenmesinde katkıda bulunmak.
  • Alanı ile ilgili konularda toplumsal, bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetmek.
  • Geleneksel Türk Sanatları alanında özgün yapıt üreterek alanındaki bilgi ve sanatsal etkinliğin sınırlarını genişletebilmek.

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.

Müfredat

Müfredat