Lisans - İşletme Fakültesi - İşletme (Almanca)

Almanca İşletme Bölümü Türk ve Alman hükümetleri arasında yapılan anlaşma ile DAAD ve Marmara Üniversitesi'nin ortak çalışması sonucu 1991 yılında kurulmuştur. 2019’da YÖK’ün farklı dilde eğitim veren işletme bölümlerini birleştirmesi sonucu Almanca İşletme Programı İşletme Bölümü bünyesinde Türkçe ve Almanca işletme terminolojisine hakim, kalifiye yönetici adayları yetiştirerek, pazarda önemli bir boşluğu doldurmakta ve bu şekilde Türkiye’nin önemli bir ticari ortağı olan Almanya ile ekonomik işbirliğinin kuvvetlendirilmesine katkı sağlamaktadır.

İşletme programında lisans derecesi

Bölümümüze ÖSYM'nin yaptığı sınav sonucunda yeterli EA puanı alan her öğrenci belirlenen kontenjan dahilinde kayıt yaptırabilir.

Formal - Öğrenim gören öğrenciler belirli yönetmelikler çerçevesinde bazı derslerden muaf olabilirler.

Eğitim süresi hazırlık hariç 4 yıldır. Öğrenciler her dönem 30 kredilik ders alırlar.

5. döneme kadar işletmecilik ile ilgili temel dersleri alan öğrenciler 5. dönem sonunda muhasebe-finansman, üretim yönetimi ve pazarlama ve yönetim-organizasyon uzlanım dallarından birini seçerler. Uzlanım dalı şeçildikten sonra öğrenciler seçtikleri dalla ilgili uzmanlaşma dersleri alırlar.

Mezunlar büyük oranda Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren Alman çok uluslu şirketlerde muhasebe, finansman, pazarlama, satış ve insan kaynakları bölümlerinde istihdam edilirler. Bugüne kadar bölümümüz 600’den fazla mezun vermiştir. Bunların birçoğu Türk-Alman firmalarında, diğer bir kısmı Türk ve çokuluslu firmalarda çalışmaya başlamıştır. Yurtiçinde ya da yurtdışında yüksek lisans programlarına kaydolan mezunların sayısı da azımsanmayacak ölçüdedir. Mezunlar ile ilişkiler, öğrenci kulübü aracılığıyla sürdürülmektedir. İlk mezunların verildiği 1995 yılından bugüne kadar yetiştirmiş bulunduğu yaklaşık 600 mezunu ile Almanca İşletme Programı, Türkiye’de faaliyet gösteren Türk-Alman ve diğer yabancı firmalar için önemli bir kaynak konumundadır. Öğrencilerimizin ağırlıklı olarak istihdam edildiği kuruluşlar arasında Bayer, Bosch, BSH Profilo, Deutsche Bank, Mercedes-Benz, Metro, Praktiker, Rehau, SAP ve Siemens sayılabilir.

Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları durumunda yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler. Bölümümüzde; Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Muhasebe/Finansman (Almanca), Üretim-Yönetimi ve Pazarlama (Almanca) yüksek lisans, Muhasebe-Finansman (Almanca) doktora programları mevcuttur. Bölümümüz tarafından sunulan bütün programlar için Sosyal Bilimler Ensititüsü İşletme Anabilim Dalı Programlarına bakınız.

Vize sınavı notunun ve final notunun % 50sinin toplamı nihai notu oluşturur. Nihai notun 40 ve üzerinde olması durumunda öğrenci aldığı dersten başarılı sayılır. Derslere % 70 oranında devam zorunluluğu vardır. Derse devam, dersin öğretim üyesi tarafından takip edilir.

Derse katılım vb. şartları yerine getirerek lisans eğitimini tamamlayan ve GANO'su 2.00 veya daha yüksek olan öğrenciler mezuniyete hak kazanırlar. Yarıyıl/Yıl sonunda mezuniyet icin gerekli azami süreiy kullanmış, ancak GANO''u 2.00'nin altında olan ögrenciler icin GANO yükseltme amacıyla diledikleri son iki sınif dersinden ara vermeden sonraki yarıyıl/yıldan başlamak koşuluyla sınırsız sınav hakkı verilmektedir. 4 yıllık lisans eğitimi sunan bölümümüzde mezuniyet için tanınan azami eğitim süresi 7 yıldır. Derslerde % 70 devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Tam zamanlı

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. E. Serra YURTKORU Program Koordinatörü: Prof. Dr. Gülpınar KELEMCİ Adres: M.Ü. İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi - Eğitim Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd. 34722 Kadıköy / İstanbul Telefon: +90 216 777 24 00 Faks: +90 216 777 24 01 e-Posta: isletme@marmara.edu.tr

Bölümümüzün birçok üniversite ile yapmış olduğu anlaşmalar sonucunda ikinci sınıftan itibaren öğrenicler Erasmus değişim programı çerçevesinde bir ya da iki dönem yurtdışında eğitim alabilmektedir. Bölümümüz Almanya ve Avusturya'da eğitim, staj ve iş olanağı sunmaktadır.

- Finans, İnsan kaynakları, İş analitiği, Muhasebe, Pazarlama, Üretim, Yönetim başta olmak üzere işletme alanı ile ilgili teorik ve pratik bilgiye sahip olmak

- İş süreçlerini desteklemek için kullanılan dijital teknoloji araçları ve yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmak

- Eleştirel düşünme, verileri analiz etme ve yorumlama, sorunları belirleme ve kanıta dayalı çözümler üretme becerisine sahip olmak

- Bilgi fikir ve önerilerini etkin bir şekilde ifade etme, programın uygulandığı dilde yazılı ve sözlü sunum yapma yeteneğine sahip olmak