Tezli Yüksek Lisans - Sosyal Bilimler Enstitüsü - Felsefe ve Din Bilimleri

1990

ALES sınavı ve mülakat

dört yıllık fakülte mezunu olmak

lisans eğitimi almış olmak

bir yıl ders dönemi, bir yıl tez yazma dönemi

Dini Danışmanlık, din hizmetleri, aile irşat büroları

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlediği not düzeyinin tutturulması halinde doktora eğitimine geçilebilir.

yazılı sınav, seminer ve ödev hazırlama

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün belirlediği mezuniyet koşulları ile aynı

Prof. Dr. Zeki Arslantürk, Anabilim dalı Başkanı, Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Mahir İz Cd. No. 2 bağlarbaşı Üsküdar İstanbul

• Batı ve İslam dünyasında din sosyolojisi ile ilgili hazırlık çalışmalarına hakim olurlar.
  • Din sosyolojisinin sistematik ve bağımsız bir ilmi disiplin olarak doğuşu ve gelişimini bilirler.
  • Pozitivist felsefe ve evrimci din kuramlarının önde gelen temsilcilerini tanırlar.
  • Klasik sosyologların (E. Durkheim, K. Marx, M. Weber vs.) din sosyolojisi ile ilgili görüş ve teorilerini bilirler.
  • XX. Yüzyılın ikinci yarısından sonra din sosyolojisi alanındaki gelişmeler.
  • Dine ilişkin tarihsel, psikolojik, sosyolojik, fenomenolojik ve yapısal yaklaşımları anlama
  • Felsefe ve Din Bilimleri ile ilgili metodolojik bilgiye sahip olma.
  • Felsefe ve Din Bilimleri alanında bilimsel bilgi oluşturacak veri toplama, literatür inceleme, analiz ve sentez yapma becerisi.
  • Bilimsel veya grup çalışmaları yaparak bilimsel araştırma tekniklerine ve etik kurallarına uygun olarak bilimsel bilgi üretebilme yetkinliği.
  • Alanında teorik ve uygulamalı araştırma yapabilecek metodolojik bilgi ve beceri