Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Teknik Eğitim Fakültesi - Matbaa Öğretmenliği

Program Tanımları

Kuruluş

Asıl amacı meslek liselerinin matbaacılık bölümlerine öğretmen yetiştirmek olan Matbaa Eğitimi Bölümü, ilk mezunlarını verdiği 1980 yılından günümüze kadar 1500'e yakın mezun vermişir. Mezunlarımızın bir kısmı öğretmenliği tercih ederek eğitime hizmet verirken, bir kısmı da matbaa sektörümüzde önemli noktalarda görev yapmaktadır. Matbaa Teknik Öğretmeni ihtiyacının çok az olmasından dolayı bölümümüz mezunlarının çok büyük bir bölümü özel sektörde çalışmaktadırlar.

Kazanılan Derece

-

Kabul ve Kayıt Koşulları

-

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

-

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

-

Program Profili

-

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Mezunlarımız Hangi İşlerde Çalışırlar? Matbaacılık mesleği özveri isteyen bir meslektir. Matbaalara gelen işlerin neredeyse tamamı acil olarak yapılması istenir, bu nedenle standart mesai saatlerinin biraz dışında çalışma gerektirir. Mesleğinde iyi olmak isteyen herkesin öncelikle işe üretimden başlaması gerekir. Üretimi iyi bilmeyen kimse daha yüksek kademelerde başarılı olamaz. Matbaaların büyük bir kısmı Istanbul’un Avrupa yakasında Levent, Topkapı, İkitelli civarındadır. Çok az sayıda matbaa Istanbul’un Anadolu yakasında bulunmaktadır. Türkiye genelinde Istanbul’dan sonra Ankara ve İzmir en çok matbaa işletmesinin bulunduğu illerimizdir. Mezunlarımız üretimde baskı hazırlık, baskı ve baskı sonrası bölümlerde operatör olarak veya üretim birimlerinde şef veya vardiya amiri olarak çalışabilmektedirler. Matbaadaki üretimi destekleyen üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümlerde çalışacakların genelde kısa bir süre de olsa üretim tecrübesinin olması faydalı olmaktadır. Bu bölümler son yıllarda sayıları artan ve daha fazla müşteriye daha kaliteli ve zamanında hizmet vermek isteyen matbaa işletmelerinde bulunmaktadır. Matbaalarda açılmış olan bu yeni bölümler üniversitelerin matbaacılık eğitimi veren bölüm mezunları için üretimde çalışma imkanlarının yanında yeni bir iş sahası olmuştur. Ayrıca mezunlarımız matbaa sarf malzemesi ve makinesi satan firmalarda da satış elemanı olarak çalışmaktadırlar. Matbaacılık mesleğinde orta ve üst düzey yönetici olmanın en önemli şartı yönetici özelliklerinin yanında üretim tecrübesinin olmasıdır. Matbaa üretiminde kullanılan makine, malzeme ve teknolojinin büyük bölümü yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle mesleğinde iyi olmak, gelişen son teknolojiyi yakından takip ederek aranan eleman olabilmek için bu mesleği seçecek kişilerin yabancı dil bilmeleri çok önemlidir, sektörün yabancı dil bilen eğitimli insan gücüne ihtiyacı çok fazladır. Mezunlarımızın Çalıştığı Bazı Firmalar Dereli Grafik Doğan Baskı Merkezi Doğan Ofset Ekol Ofset Umur Basım ve Kırtasiye San. ve Tic. A.Ş. Akademi Ofset Print Center Sinangin Ambalaj Dizayn Etiket Korozo Ambalaj Elif Plastik Sümer Plastik Dyo Ink Heidelberg Bilnet Matbaası

Üst Derece Programlarına Geçiş

-

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

-

Mezuniyet Koşulları

-

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

0

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Adres: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü Göztepe Kampüsü 34722 Kadıköy-İstanbul Telefon: +90 216 336 57 70 / 450 - 457 - 459 - 467 Fax: +90 216 337 89 87 Eposta: matbaabolumu@marmara.edu.tr Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Efe N. GENÇOĞLU AKTS/DS Koordinatörü: Doç. Dr. Efe N. GENÇOĞLU

Bölüm Olanakları

-

Program Çıktıları

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.

  • Matbaacılık kavramı - Baskı öncesi, Baskı ve Baskı sonrası aşamaları-kullanılan baskı teknikleri, baskı kalıpları ve matbaa fotoğrafçılığı hakkında bilgi sahibi olma ve uygulama becerisi.
  • Matbaacılıkta Kimya ile ilgili ve genel hammadde, malzeme ve uygulamalar konusunda bilgi sahibi olma ve bunlara uygulanan fiziksel ve kimyasal testler hakkında bilgi sahibi olma, uygulama becerisi.
  • Matbaacılık sektörü uygulamalarında; iş ve işçi sağlığı, güvenlik ve çevre konuları hakkında bilgi sahibi olma.
  • Işığın yapısı, optik cihazlarda görüntü oluşumu ve çevredeki optik olaylar ile renk kavramını algılama becerisi.
  • Öğrencilerin gelişimlerini izleme, sorunlarının çözümüne yardımcı olma becerisini kazanma.
  • Matbaa sektöründe Kalite Kontrol kavramı, uygulanması ve ölçme konusunda bilgi sahibi olma ve uygulama becerisi.
  • Matbaa organizasyon yapısı, üretim planlaması, üretimdeki problemler ve çözümleri konusunda bilgi sahibi olma.
  • Matbaa teknolojisi alanında edindiği bilgileri öğrencilerine aktaracak nitelikte öğretmen olma becerisini elde etme
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini kavrama .
  • Baskılı ambalaj ve etiket üretim aşamaları, kullanılan hammadde ve malzemeler ile maliyet hakkında bilgi sahibi olma ve uygulama becerisi.

Öğrenci işleri tarafından içerik girilmemiştir.