Kişisel eğitim gelişim ve etik bazında, periodontolojinin misyonunu ve ağız sağlığındaki mevcut rolünü anlamış olmalı.
Periodonsiyumu değerlendirmede, hastalıkları tanımada ve prognozun tayininde yeterli olmalı.
Hiç yardım almadan mantıklı ve belli bir düzen ve süre içerisinde hastanın ihtiyaçlarını ve durumunu değerlendirerek entegre bir tedavi planı yapmaya müktedir olmalı.
Uygun oral hijyen eğitimini hastaya verebilmeli ve motivasyonda başarılı olmak için uygun davranış ve yaklaşımlarla hastayla iletişim kurabilmeli.
Uyguladığı tedavi işlemlerinin dayandığı prensiplerin farkında olmalı, etkene yönelik olarak antimikrobiyal ilaç kullanımına karar verebilmeli ve uygun antimikrobiyal seçimini yapabilmeli.
Özel periodontal veya sistemik probleme sahip, komplike hastaların multidisipliner yaklaşımla değerlendirmesini yapabilmeli ve tedavi alternatifleri geliştirebilmeli.
İleri periodontal cerrahi tedavi gereksinimini belirlemede, açıklamada, tartışmada ve en iyi seçeneğe karar vermede ve uygulamada yeterli olmalı.
İmplantlar ve implant tedavileriyle ilgili temel bilgileri, hasta seçimini, doğru tedavi planlamasını, komplikasyonlarını bilmeli. Cerrahi hazırlık ve uygulamasını etkin güvenilir şekilde yapabilmeli.
İmplant uygulamaları sonrasında ortaya çıkabilecek problemlerin tedavisini yapabilmeli.
Periodontal tedavi sonuçlarını değerlendirebilmeli ve risk faktörlerini gözönüne alarak hastayı izleme ve idame yetkinliğine sahip olmalı.
Bilimsel yayınlara ulaşım, kritik değerlendirme, yorumlama, hipotez kurabilme, araştırma planlama, bilimsel yazım, sözlü ifade ve savunma gibi akademik yetkinlikleri kazanmış olmalı.