Program Tanımları
Farmasötik Kimya Doktora Programı, 1988-1989 Eğitim-Öğretim yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Farmasötik Kimya alanında bilim doktoru unvanı kazanırlar.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olmak. Farmasötik Kimya veya ilaç metabolizması alanında tezli yüksek lisans programını başarıyla tamamlamak veya Eczacılık Fakültelerinin 5 yıllık programlarından mezun olmak. Akademik personel ve Lisansüstü Giriş sınavından (ALES) en az 65 almak (sayısal alandan) Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.
Farmasötik Kimya alanında tezli yüksek lisans programı veya ilaç metabolizması yüksek lisans programlarından birini başarıyla tamamlayarak bilimde uzmanlık unvanını kazanmış olmak
Alınan dersleri başarıyla tamamlamak, doktora yeterlilik sınavını başarmak. Hazırlanan doktora tezinin akademik jüri önünde başarıyla savunulması.
Bu programa kayıt olan öğrencilere, Farmasötik Kimyadaki temel kavramların yanısıra, ilaç etken maddelerinin medisinal kimyası, tasarımı, üretimi, analizleri, metabolizması gibi konularda bağımsız olarak araştırma yapabilme ve bir projeyi yürütebilme becerisini kazandırmak amaçlanmıştır.
Devlet Üniversiteleri ile Vakıf Üniversitelerinde akademik ilerleme olanağı; ilaç firmalarının Ar-Ge, kalite kontrol, hammadde, ruhsatlandırma, patent gibi birimleri ile yurt içi ve dışındaki araştırma merkezlerinde uzman, proje yöneticisi gibi konumlarda çalışma imkanı.
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir kadro, ya da kamu veya özel kuruluşlardaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Genel olarak dönem içi değerlendirmelerinin (Ara sınav, ödev, proje vb.) %40’ı, dönem sonu değerlendirmelerinin (dönem sonu sınavı, ödev, proje vb.) %60’ı, hazırlanacak doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Öğrenci, kayıt olduğu dönemde uygulanan Marmara Üniversitesi lisansüstü eğitim yönetmeliği ile doktora uygulama esaslarında belirtilen hükümlere uymak zorundadır.
Tam zamanlı
Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı M.Ü. Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Başıbüyük Yolu, 34854 4/A, Başıbüyük/İSTANBUL Prof.Dr. İlkay Küçükgüzel (E-posta: ikucukguzel@marmara.edu.tr)
Organik Sentez Laboratuvarı (9 adet çeker ocak, paralel sentez sistemleri) İlaç Analiz Laboratuvarı (HPLC, UV spektrofotometre, FT-IR spektrofotometre, Polarimetre, Flash Kromatografi, Erime derecesi tayin cihazı)