Program Tanımları
Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı Tıbbi Biyoloji ve Genetik doktora programı 1989-1990 eğitim-öğretim yılı itibarı ile öğretime başlamıştır.
Doktora programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Tıbbi Biyoloji ve Genetik Doktora (Ph.D.) ünvanı kazanır.
Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine uygun olmak. Tıp Fakültesi lisans eğitimini tamamlamış, Tıbbi Biyoloji ve Genetik veya Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisans programını tamamlamış olmak. Akademik personel ve Lisansüstü Giriş sınavından (ALES) en az 60 almak ( alandan), Bilimsel Değerlendirme ve mülakatta başarılı olmak.
Tıp Fakültesi lisans eğitimini tamamlamış, Tıbbi Biyoloji ve Genetik veya Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisans programını tamamlamış olmak.
Alınan dersleri başarı ile tamamlamak, yeterlilik sınavını başarmak ve hazırlanan doktora tezinin akademik jüri önünde başarı ile savunulması.
Bu programa kayıt olan öğrencilere, Tıbbi Biyoloji ve Genetik alanında temel kavramları, araştırma alanlarını, araştırma tekniklerini ve güncel uygulamaları tanıtmak, Tıbbi Biyoloji ve Genetik ile ilgili lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapabilmelerini, in vitro ve in vivo deneysel moleküler biyoloji ve genetik çalışmalarını ve özgün bir çalışma tasarlayabilme ve yürütebilme becerisini, Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında yapılan çalışmalardan elde edilen bulguları makale olarak yazarak yayın haline getirebilme becerisi kazanmasını, moleküler biyoloji ve genetik analizleri yorumlayabilmek ve yapabilme becerisine sahip olmasını, Moleküler Biyoloji ve Genetik ile ilgili uluslar arası çalışmaları projelendirme becerisi kazanmasını, hücre ve doku kültürü çalışmalarını yürütebilme becerisini, model organizmaların kullanım amaç ve teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olmasını, Tıbbi Genetik uzmanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunma ve bu bağlamda moleküler biyoloji, moleküler genetik ve sitogenetik alanlarında rutin uygulamaları uygulayabilme becerisi kazanmasını, prenatal ve post natal genetik çalışmalarla ilgili etik kurullarda görev alma becerisi ve Tıbbi Biyoloji ve Genetikle ilgili dökümantasyon yöntemleri ve bilgisayar uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi ve bu alanda öğretim üyesi / akademisyen olmasına hazırlmak üzere yapılandırılmıştır.
Ulusal ve uluslar arası yüksek öğretim kurumlarında akademik kadro.
Doktora sonrası araştırmacı veya öğretim üyeliği
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerin (vize, ödev, proje vb.) % 40'ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (vize, ödev, proje vb.) % 60'ı, yazılı ve sözlü yeterlilik sınavının ve hazırlanacak doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Program boyunca alınan dersleri başarı ile tamamlamak, yeterlilik sınavını başarmak ve hazırlanan doktora tezinin akademik jüri tarafından başarılı bulunması.
Tam zamanlı, e-öğrenme
Başıbüyük Mah. Maltepe Başıbüyük Yolu Sok. No:9/2 Maltepe - İstanbul / 34854 Prof. Dr. Mustafa AKKİPRİK +90 (216) 777 55 81
Anabilim dalı bünyesinde temel ve ileri düzey moleküler biyoloji ve genetik araştırma alt yapısı mevcuttur.