Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Atatürk Eğitim Fakültesi - Resim-İş Öğretmenliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2022 - Resim-İş Öğretmenliği - Lisans MB3020 Görsel Sanatlar Öğretimi II Zorunlu 6 4,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Öğretmen adaylarının sınıf içerisinde öğretmenlik becerisini kazanmasını sağlamak, planlı bir dersi bütünüyle öğretme becerisi kazandırmak.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Sanat eğitiminde aktif ve işbirlikçi öğrenme yaklaşımlarıyla, çoklu zeka kuramı ve oluşturmacı, isiplinler arası yaklaşımlar, çağdaş öğretim yöntemleri,görseil kültürün öğretimi, çok alanlı görsel sanatlar eğitimi yöntemine göre ders planlarına dönüştürülmesi, ünite ve günlük plan hazırlama, okul öncesi, temel ve orta öğretim görsel sanatlar dersinde eğitim; ölçme değerlendirme yöntemleri; sınıf yönetimi ve öğretmenlik uygulamasına ilişkin temel bilgiler.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Teorik anlatım, power point sunum, proje, uygulama, workshop, seminer

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Görsel Sanatlar Eğitiminde Özel Öğretim Yöntemleri, Vedat Özsoy-Ali Osman Alakuş Yayınevi: Pegem Akademi Yayıncılık, Görsel Sanatlar Eğitimi Resim-iş Eğitiminin Tarihsel ve Düşünsel Temelleri Prof. Dr. Vedat Özsoy, Pegem Akademi

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Öğrenme öğretme sürecine uygun planlama yapabilme
  • Görsel Sanatlar öğrenme öğretme sürecinde teknolojik kaynakları kullanabilme
  • Öğrencilerin tasarım becerilerini geliştirebilme
  • Bilgiyi oluşturan, bilgiye oluşma yollarını öğreten eğitim anlayışına sahip olabilme
  • Görsel sanatlar öğrenme öğretme sürecindeki gelişimlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme uygulamalarının amaçlarını belirleyebilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Dersin içerik ve temel başlıklarının bildirilmesi ve açıklanması.
2 Genel Eğitimde ve Görsel Sanatlar Eğitiminde öğrenmeye ilişkin görüşlerin incelenmesi.
3 Beyin araştırmaları ve çoklu zeka kuramı, bilginin doğası ve çoklu zeka kuramına Görsel Sanatlar Eğitimi açısından bakmak. Çoklu zeka kuramı; beynin işleyişi ve oluşturmacı disiplinler arası yaklaşımların incelenmesi.
4 Görsel sanatlar eğitiminde çağdaş öğretim yöntemleri. Geçmişten günümüze aktif ve işbirlikçi öğrenme yaklaşımlarının incelenmesi.
5 Beyin araştırmaları ve eğitime katkıları, Görsel sanatlar eğitimi ve yaratıcılık;, yaratıcılık ve zeka, yaratıcılık ve eğitim, Görsel Sanatlar Öğretiminde yaratıcı olan ve yaratıcı olmayan öğrenme davranışı arasındaki farklılıklarla ilgili yapılmış çalışmalar ve çocukla yapılabilecek görsel yaratıcılığı geliştirecek egzersizler.
6 Çok alanlı Görsel Sanatlar Eğitiminin kuramsal temeli, bir disiplin olarak Görsel Sanatlar ve disipline dayalı sanat eğitiminde günümüzde yaşanan gelişmeler. Çok alanlı Görsel Sanatlar Eğitiminin genel amaçları ve temel yapısı.
7 Görsel Sanatlar öğrenme öğretme sürecinde teknolojik kaynakların kullanımı.
8 Ara Sınav
9 Görsel Sanatlar Eğitiminde Standart nedir, önemi ve yararları, Görsel Sanatlar Eğitimi alanında standartların hazırlanışı, Türkiye'de Öğretmen yetiştirmenin standartları, öğretmen yeterlilikleri. Öğrenme ve öğretme süreci ile ilgili yeterlilikler nelerdir incelenmesi.
10 Görsel kültürün öğretimi, çok alanlı görsel sanatlar eğitimi yöntemine göre ders planlarına dönüştürülmesi. Ünite ve günlük plan hazırlama.
11 Okul öncesi, Temel ve Ortaöğretim Görsel Sanatlar dersinde eğitim; ölçme ve değerlendirme yöntemleri.
12 Sınıf yönetimi ve öğretmenlik uygulamasına yönelik temel bilgiler.
13 21. yy da Görsel Sanatlar Eğitimi ve Öğretiminin yeri ve önemi, yüzyıl başında Türkiye'de durum neydi, şimdi bireye ve topluma sağlayacağı yararlar nelerdir.
14 Grup çalışmaları ve uygulamalı sunum anlatımları.
15 Grup çalışmaları ve uygulamalı sunum anlatımları.
16 Grup çalışmaları ve uygulamalı sunum anlatımları.
17 Final Sınavı