Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Lisans - Atatürk Eğitim Fakültesi - Sınıf Öğretmenliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2022 - Sınıf Öğretmenliği - Lisans SO3006 Türkçe Öğretimi Zorunlu 6 5,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Türkçenin anadili olarak öğretilmesinde yararlı olabilecek alan bilgisini kazandırmak, kullanılabilecek yöntem ve teknikleri tanıtmak, yapılan uygulamalarla öğretmen adaylarını sınıf ortamında bu dersi işlemeye hazırlamak ve bu öğretim alanında üretilen bilgileri paylaşmak.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Türkçe öğretiminde kullanılabilecek çağdaş yöntem ve teknikler; okuma, yazma, dinleme, konuşma, görsel okuma ve sunu, anlama becerilerinin geliştirilmesi; okuma güçlüklerinin tanılanması ve giderilmesi; okuma metinlerinin yapısı; bilgilendirici ve hikaye edici metinlerin öğretimi, metinler arası okuma ve yazma; metinlerden anlam kurma, metinlerle ilgili sorular ve türleri; okuma ve yazma yoluyla eleştirel düşüncenin geliştirilmesi; hızlı okuma ve teknikleri; ana fikir öğretimi ve yöntemleri; okumanın amaçları, türleri ve kuralları; okuma, yazma, dinleme, konuşma ve anlamanın değerlendirilmesi; İlköğretim Türkçe programının incelenmesi, diğer derslerle ilişkisi, programa ilişkin örnek etkinlik uygulamaları.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Düz anlatım tekniği, tartışma tekniği, sunum yoluyla öğretim-öğrenim.

Staj Durumu

yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Akkaya, Nevin; Emre Ünal (2016). “Sözlü İletişim”, İlk ve Ortaokullarda Türkçe Öğretimi (2015 Programına Uygun), Ankara: Anı Yay. Akyol, Hayati (2014). Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri, Ankara: PegemA. Arslan, Derya (2008). “Dinleme”, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Bursa: Ekin Yay. Develi Kısmet (2008). “Konuşma”, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Bursa: Ekin Yay. Doğan, Birsen (2008). “Türkçe Öğretiminde Kullanılan Yöntem ve Teknikler”, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Bursa: Ekin Yay. Duran, Sema (2010). Yaratıcı Yazma Yaklaşımının Yazılı Anlatım Becerisinin Gelişimine Etkisi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Durmuş, Nazlı (2013). İlköğretim 2. Sınıf Öğrencilerinin Dinleme Becerilerinin Geliştirilmesinde Çocuk Edebiyatı Ürünlerinin Etkisi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Güneş, Firdevs (2016). Türkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller, 4. Baskı, Ankara: PegemA Yay. İşcan, Adem (2015). “İletişim, Konuşma ve Konuşmayla İlgili Temel Kavramlar”, Konuşma Eğitimi, Ed. Aziz Kılınç ve Abdullah Şahin, Ankara: PegemA Yay. Karadağ, Ruhan; İbrahim Halil Yurdakal (2016), “Okuma”, İlk ve Ortaokullarda Türkçe Öğretimi (2015 Programına Uygun), Ankara: Anı Yay. Karadağ, Ruhan (2016), “Yazma”, İlk ve Ortaokullarda Türkçe Öğretimi, Ankara: Anı Yay. Karakuş, Ertuğrul; Hüseyin Taş (2007). Türkçe Öğretimi Etkinlikleri, Ed. Mualla Murat Nuhoğlu, Ankara: Nobel Yay. Kavcar, Cahit vd. (2016). Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi, Ankara: Anı Yay. Kırmızı, Fatma Susar (2008). “Okuma”, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, İstanbul: Ekin Yay. Türkel, Ali (2012). “Dinleme Eğitimine İlişkin Teknikler ve Değerlendirilmesi”, Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, S. 34. Yaylı, Derya (2008). “Yazma”, Etkinliklerle Türkçe Öğretimi, Bursa: Ekin Yay. Yıldız, Cemal vd. (2013). Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi, Ankara: PegemA Yay.

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek
  • Okuma ve yazmadaki zorlukları tanımlamak
  • Okuma yazma sırasında, karar verme, yaratıcı düşünme, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini nasıl geliştireceğini bilmek
  • Okuma tekniklerini ve öğretme metotlarını bilmek
  • Türkçe Öğretim Programının özelliklerini bilmek

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Giriş: Türkçe Öğretimi Dersinin Konuları, Amacı
2 İlköğretim Türkçe Programı’nın İncelenmesi
3 Türkçe Öğretiminde Kullanılabilecek Yöntemler. ve Teknikler
4 Dil Öğretiminde Dinlemeyi Geliştirme
5 Dinleme Türleri ve Dinleme Hataları, Dinleme Etkinlikleri
6 Okuma Öğretiminde Okumayı Geliştirme (Aktif okuma, pasif okuma)
7 Metin Okuma ve Okuma Etkinlikleri
8 Ara Sınav Haftası
9 Dil öğretiminde konuşmayı geliştirme ( Öğrenme ve Öğretme Yolu Olarak Konuşma)
10 Konuşma Türleri, Konuşma Etkinlikleri
11 Dil Öğretiminde Yazmayı Geliştirme
12 İlköğretimde Yazma Konuları ve Yazma Etkinlikleri
13 Kelime Öğretimi (Kelime kadrosunun zenginleştirilmesi)
14 İlköğretimde Dilbilgisi Öğretimi ve Uygulamalar
15 Türkçe Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı