Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Fen Bilimleri Enstitüsü - Su Ürünleri

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Su Ürünleri - Yüksek Lisans - 2014 SUR7008 Akuakültürde Hijyen ve Profilaksi Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Hijyen amaçlı çalışmalar(kuluçkalık,havuz,ekipman ile ilgili),kimyasal madde banyoları,balık yumurtası dezenfeksiyonu,su bitkileri ve alg kontrolü,yemlerin korunması ve depolanması,dezenfektan ve antiseptik maddeler,(asit ve alkaliler,ağır metaller,tuzlar,oksidan maddeler)kimyasal maddelerin mikroplaza etki şekilleri

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Balık Yemi Hazırlanması ve Depolanması (Yaş Yemler, Kuru Yemler), Kuluçkalık, Tank, Toprak Havuzlarda Hijyenik Çalışmalar, Yumurta ve Balıklara Uygulanan Kimyasal Madde Banyoları, Hijyen Sağlanmasında Kullanılan Kimyasal Maddeler, Dezenfektan ve Antiseptik Maddeler ve Etki Yolları (Şekilleri), İnorganik Dezenfektan Maddeler, Organik Dezenfektan Maddeler, Gaz Dezenfektanlar, Ultraviole Dezenfektanlar, Ozonlama, Besinlerde Zararlı Olabilen Mikroorganizmalar, Virüsid, Bakterisid, Alpisid ve Funpusid 'ler, Balık Havuzlarında Su Bitkilerinin Kontrolu.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım/sunum, soru-cevap, tartışma, problem çözme, örnek olay, deney/laboratuvar, gözlem, gezi, dramatizasyon, proje, ödev vb

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

A Practical Guide for the Freshwater Fish Farmer, H. J. Schlotfeldt ve D. J. Alderman, European Association of Fish Pathologists, 1995 Balık Hastalıkları, Mustafa Arda, Selçuk Seçer, Mustafa Sarıeyyüpoğlu, Ankara, 2002

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Balık hastalıklarını önleyici çalışmaları açıklar
  • Dezenfektan maddeleri ayırt eder
  • Besinlerde zararlı olan mikroorganizmaları bilir
  • Hijyen uygulamalarını yapar
  • Havuzların kontrolünü açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Balık Yemi Hazırlanması ve Depolanması (Yaş Yemler, Kuru Yemler)
2 Kuluçkalık, Tank, Toprak Havuzlarda Hijyenik Çalışmalar
3 Yumurta ve Balıklara Uygulanan Kimyasal Madde Banyoları
4 Hijyen Sağlanmasında Kullanılan Kimyasal Maddeler
5 Dezenfektan ve Antiseptik Maddeler ve Etki Yolları (Şekilleri)
6 İnorganik Dezenfektan Maddeler
7 Organik Dezenfektan Maddeler
8 Ara Sınav Haftası
9 Gaz Dezenfektanlar
10 Ultraviole Dezenfektanlar
11 Ozonlama
12 Besinlerde Zararlı Olabilen Mikroorganizmalar
13 Besinlerde Zararlı Olabilen Mikroorganizmalar
14 Virüsid, Bakterisid, Alpisid ve Fungusid 'ler
15 Balık Havuzlarında Su Bitkilerinin Kontrolu
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 58 58
Proje ve Hazırlığı 2 24 48
Ödev ve Hazırlığı 1 14 14
Sunum ve Hazırlığı 2 14 28
Arasınav ve Hazırlığı 1 14 14
Final ve Hazırlığı 1 28 28

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5