Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Ana Müfredat - 2022 CEH7003 Ameliyathane Hemşireliğinde Temel Kavramlar Seçmeli 1 8,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Cerrahi hastasının ameliyat sırası dönemdeki hazırlığı, izlemi ve bakım uygulamalarının kanıt düzeyi yüksek bilgiler, belirlenmiş bakım standartları ve hemşirelik süreci doğrultusunda karşılanması, ameliyathane ortamındaki risklerin ve tehlikelerin önceden belirlenmesi ve önlenmesinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve cerrahi girişim sırası tedavi ve bakım uygulamalarında ileri teknolojinin kullanımı ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Ameliyathane Hemşireliğine Giriş, Ameliyathanenin Fiziksel Yapısı ve Akıllı Ameliyathane Sistemleri, Ameliyathanede Hasta Güvenliği ve Önemi (Hasta güvenliği kültürü, Hasta güvenliğini tehdit eden faktörler, Yanlış kişi, bölge ve işlem, Yabancı cisim unutulması, Elektrik ve kimyasal etkenler, Doku örnekleri), Ameliyathanede Çalışan Güvenliği 1(Güvenli hasta kaldırma ve taşıma, Takılma, kayma ve düşmeler, Kesici-delici alet güvenliği ve bulaş riski, Koruyucu ekipmanlar -Anestezik gaz atıklarına maruziyet), Ameliyathanede Çalışan Güvenliği 2 (Gürültü, Kimyasallar, Radyasyon güvenliği, İş yeri şiddeti), Ameliyathanede Çevre Güvenliği (Yangın güvenliği, Kimyasal güvenlik, Radyasyon güvenliği, Cerrahi duman, Lateks alerjisi), Ameliyathanede Termoregülasyon ve Önemi (Hipotermi, Malign hipertermi), Ameliyathanede Pozisyon Verme I (Hasta pozisyonlarının sistemler üzerine etkisi, Ameliyathane pozisyonları ve komplikasyonlar), Ameliyathanede Enfeksiyon Kontrolü 1 (Asepsinin sağlanması, Cerrahi el yıkama), CAİ, Yeni Rehberler Ne Diyor ve Korunma İlkeleri, Cerrahi Alet ve Dikiş Materyalleri (Sık kullanılan cerrahi aletler ve dikiş materyalleri, Alet masasının hazırlıkları, İlaç ve solüsyonların hazırlığı) konularını içerir.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Sözel anlatım, araştırma, vaka analizi, klinik uygulama

Staj Durumu

Var

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Williams LS, Hopper PD. Understanding Medical-Surgical Nursing.Fifth edition. Davis Company, 2015. 2. Lewis SL, Dirksen SR, Heitkemper MM, Bucher L, Harding MM. Medical Surgical Nursing Assessment and Management of Clinical Problems. Ninth Edition. Elsevier, 2014. 3. Smeltzer SC, Bare GB, Hinkle JL, Cheever KH. (Eds). Brunner & Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical Nursing. 14th ed. USA: Lippincott Williams & Wilkins; 2017. 4. Aksoy, G, Kanan N, Akyolcu N. (Eds.). Cerrahi Hemşireliği I. 3. basım. İstanbul: Nobel Matbaacılık; 2019. 5. Adaş GT, Katran HB (Eds.). A'dan Z'ye Ameliyathane. Nobel Tıp Kitabevi, 2018. 6. Yavuz M, Kaymakçı Ş. Ameliyathane Hemşireliği. Meta Basım Matbaacılık, 2015.

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak cerrahi girişim sırası hasta bakımına ilişkin bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.
  • Cerrahi girişim sırası bakıma yönelik edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal bilgilerini, hemşirelik öğrencileri ve meslektaşları ile paylaşarak rol model olur.
  • Ameliyathane hemşiresinin cerrahi ekip içindeki rol ve sorumluluklarını bilir.
  • Cerrahinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinde hasta, çevre ve çalışanlara ilişkin olası risk ve tehlikelerin farkındadır ve gerekli güvenlik önlemlerini bilir ve alır.
  • Cerrahi girişim sırası hasta güvenliği kapsamında önemli yeri olan pozisyon verme, termoregülasyonun sağlanması ve sürdürülmesi, enfeksiyon kontrolü konusundaki bilgilerini derinleştirir.
  • Cerrahi hastasının, cerrahi girişim sırası bakımını yönetmede kanıt temelli yaklaşımları güncel literatür doğrultusunda araştırarak diğer disiplinlerle paylaşma becerisini gösterir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Dersin Tanımı, İçeriği ve Hedefleri
2 Ameliyathane Hemşireliğine Giriş
3 Ameliyathanenin Fiziksel Yapısı ve Akıllı Ameliyathane Sistemleri
4 Ameliyathanede Hasta Güvenliği ve Önemi1 (Hasta güvenliği kültürü, Hasta güvenliğini tehdit eden faktörler, Yanlış kişi, bölge ve işlem, Yabancı cisim unutulması, Elektrik ve kimyasal etkenler, Doku örnekleri)
5 Ameliyathanede Hasta Güvenliği ve Önemi1 (Hasta güvenliği kültürü, Hasta güvenliğini tehdit eden faktörler, Yanlış kişi, bölge ve işlem, Yabancı cisim unutulması, Elektrik ve kimyasal etkenler, Doku örnekleri)
6 Ameliyathanede Çalışan Güvenliği 1(Güvenli hasta kaldırma ve taşıma, Takılma, kayma ve düşmeler, Kesici-delici alet güvenliği ve bulaş riski, Koruyucu ekipmanlar -Anestezik gaz atıklarına maruziyet)
7 Ameliyathanede Çalışan Güvenliği 2 (Gürültü, Kimyasallar, Radyasyon güvenliği, İş yeri şiddeti)
8 Arasınav
9 Ameliyathanede Çevre Güvenliği (Yangın güvenliği, Kimyasal güvenlik, Radyasyon güvenliği, Cerrahi duman, Lateks alerjisi)
10 Ameliyathanede Termoregülasyon ve Önemi (Hipotermi, Malign hipertermi)
11 Ameliyathanede Pozisyon Verme I (Hasta pozisyonlarının sistemler üzerine etkisi, Ameliyathane pozisyonları ve komplikasyonlar)
12 Ameliyathanede Enfeksiyon Kontrolü 1 (Asepsinin sağlanması, Cerrahi el yıkama)
13 CAİ, Yeni Rehberler Ne Diyor ve Korunma İlkeleri
14 Cerrahi Alet ve Dikiş Materyalleri (Sık kullanılan cerrahi aletler ve dikiş materyalleri, Alet masasının hazırlıkları, İlaç ve solüsyonların hazırlığı)
15 Dersin Değerlendirilmesi
16 Ders çalışma haftası
17 Yarıyıl sonu sınavı (final)

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 4 14 56
Proje ve Hazırlığı 2 14 28
Ödev ve Hazırlığı 2 14 28
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 2 14 28
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 4 14 56
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6