Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Lisans %30 - 2013 KMY3356 Besin Biyokimyası Seçmeli 6 4,00 2 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı besinlerin biyokimyasal özelliklerini göstermek ve ilişkilerini açıklamaktır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besinlerin genel özellikleri, Proteinler, Karbohidratlar, Lipitler, Vitaminler, Doğal toksik bileşiklerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin metabolizmaya etkileri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Power point slayt yansısı, videolar, gösterimler, karatahta notları, laboratuvar ve tartışma ile desteklenmiş konu anlatımı.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Lehninger, Principles of Biochemistry, 5th edt, David L. Nelson and Micheal M. Cox, Freeman, 2008 2. Food Chemistry, 4th edt, H.D. Belitz, W. Grosch,and P Schieberle, 2009

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Besinlerin ana bileşenlerini (proteinler, karbohidratlar ve lipitler) tanır.
  • Besinlerin ana bileşenlerine ait kimyasal yapıları ve organizma içindeki biyokimyasal sonlarını tanımlar.
  • Besinlerde meydana gelen biyokimyasal değişikliklerin muhtemel kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Besinlerin çeşitli özelliklerini laboratuvar koşullarında inceler.
  • Deney sonuçlarını yazılı rapor halinde tartışır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin Biyokimyasına Giriş
2 Besin piramidi, kimyasal bağlar, stereoizomerlik
3 Su ve önemi
4 Protein Biyokimyası I: Amino asitler, oligopeptitler, polipeptitler
5 Protein Kimyası II: Diyetle alınan proteinlerin sindirimi ve metabolik sonları
6 Enzimoloji: Besin hazırlanmasında enzimler ve görevleri
7 Karbonhidrat Biyokimyası I: Mono-, di- ve polisakkaritler.
8 Ara Sınav Haftası
9 Karbonhidrat Biyokimyası II: Diyetle alınan karbohidratların sindirimi ve metabolik sonları
10 Lipit Biyokimyası I: Yağlar ve yağ asitleri, sindirim ve metabolik sonları
11 Lipit Biyokimyası II: Steroller, mumlar ve terpenoitler
12 Vitaminler I: Vitamin tanımı ve genel özellikleri
13 Vitaminler II: Enzimlerin kofaktörleri olarak vitaminler ve özellikleri
14 Doğal toksik maddeler ve Kontaminantlar
15 Sentetik gıda katkı maddeleri ve metabolizmadaki reaksiyonları
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 2 28
Laboratuvar ve Hazırlığı 14 1 14
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 20 20
Final ve Hazırlığı 1 20 20

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5