Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Eczacılık Fakültesi - Eczacılık Fakültesi

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Eczacılık - 2014 ECZ4067 Beslenme Biyokimyası Zorunlu 7 3,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Biyokimyasal olaylar ve Beslenme arasındaki ilişkinin önemini vurgulamak, bazı önemli metabolizma ve kronik hastalıkların tedavisine ve önlenmesine yardımcı olacak beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi vermektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Beslenme biyokimyasal yolakları nasıl etkiler, bazı kronik hastalıklardan korunmak için veya tedavisine yardımcı olmak için beslenme nasıl olmalı

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Power point Sunum

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-Beslenme Prof.Dr.Ayşe Baysal, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara 2002, 2-Harper’ın Biyokimyası. R.K.Murray,P.A.Mayes,D.K.Granner,V.W.Rodwell, ed: G.Menteş, B.Ersöz, The Mc Graw Hill companies, 2012. 3-Lippincott’s Illustrated reviews serisinden: Biyokimya. P.C.Champe,R.A. Harvey çev: Asuman Tokullugil, Uzm.Dr. M.Dirican, Uzm.Dr.E.Ulukaya, Nobel Tıp kitabevleri, 2014. 4-Atlas of Heart Disease, W.Virgil Brown.Ed.Imago Prodc, 1996, 5-Temel ve Uygulamalı Biyokimya, Prof.Dr. Nesrin EMEKLİ, Marmara Yayıncılık, 2006, 6-Tip 2 diabet, Prof.Dr. Hakan KARPUZ, Hands Book in Health Care, Avrupa Kitapçılık, 2004 7- Beslenme Biyokimyası Meral Aksoy, Hatipoğlu yayınları, 2014

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Beslenme ve biyokimyasal yollar arasındaki ilişkiyi öğrenir
  • Çeşitli yaşlardaki besin gereksinimleri hakkında bilgi edinir
  • Toplumdaki beslenme sorunlarını öğrenir
  • Bazı metabolik hastalıklarda beslenmenin önemini öğrenir
  • Toplumda sık görülen kronik hastalıklar ve beslenme arasındaki ilişki kurar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Giriş
2 İnsanlarda besin ve enerji gereksinimleri, önerilen günlük besinsel harcama payları
3 Temel enerji kaynakları (Yağlar, Karbonhidratlar, Proteinler)
4 İyi beslenme durumunda metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde)
5 Açlıkta Metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde)
6 Vitamin ve minerallerin biyomedikal önemi
7 Vitamin ve mineral eksikliklerinde ortaya çıkan hastalıklar
8 Ara Sınav Haftası
9 Çocuklarda protein-enerji malnütrasyonları ve konjenital metabolizma bozukluklarında beslenme
10 Yaşlılıkta fizyolojik ve metabolik değişiklikler
11 Beslenme ve koroner arter hastalığı
12 Beslenme ve kanser arasındaki ilişki
13 Beslenme ve obezite arasındaki ilişki
14 Beslenme ve diyabet arasındaki ilişki
15 Beslenme bozukluklarında biyokimyasal parametrelerdeki değişiklikler
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 2 10 20
Arasınav ve Hazırlığı 1 20 20
Final ve Hazırlığı 1 35 35

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5