Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Eczacılık - 2014 | ECZ4067 | Beslenme Biyokimyası | Zorunlu | 7 | 3,00 | 2 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Eczacılık - 2014 | ECZ4067 | Beslenme Biyokimyası | Zorunlu | 7 | 3,00 | 2 | 0 |
Biyokimyasal olaylar ve Beslenme arasındaki ilişkinin önemini vurgulamak, bazı önemli metabolizma ve kronik hastalıkların tedavisine ve önlenmesine yardımcı olacak beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi vermektir.
-
Beslenme biyokimyasal yolakları nasıl etkiler, bazı kronik hastalıklardan korunmak için veya tedavisine yardımcı olmak için beslenme nasıl olmalı
Power point Sunum
Yok
Türkçe
1-Beslenme Prof.Dr.Ayşe Baysal, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara 2002, 2-Harper’ın Biyokimyası. R.K.Murray,P.A.Mayes,D.K.Granner,V.W.Rodwell, ed: G.Menteş, B.Ersöz, The Mc Graw Hill companies, 2012. 3-Lippincott’s Illustrated reviews serisinden: Biyokimya. P.C.Champe,R.A. Harvey çev: Asuman Tokullugil, Uzm.Dr. M.Dirican, Uzm.Dr.E.Ulukaya, Nobel Tıp kitabevleri, 2014. 4-Atlas of Heart Disease, W.Virgil Brown.Ed.Imago Prodc, 1996, 5-Temel ve Uygulamalı Biyokimya, Prof.Dr. Nesrin EMEKLİ, Marmara Yayıncılık, 2006, 6-Tip 2 diabet, Prof.Dr. Hakan KARPUZ, Hands Book in Health Care, Avrupa Kitapçılık, 2004 7- Beslenme Biyokimyası Meral Aksoy, Hatipoğlu yayınları, 2014
-
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Giriş |
2 | İnsanlarda besin ve enerji gereksinimleri, önerilen günlük besinsel harcama payları |
3 | Temel enerji kaynakları (Yağlar, Karbonhidratlar, Proteinler) |
4 | İyi beslenme durumunda metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde) |
5 | Açlıkta Metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde) |
6 | Vitamin ve minerallerin biyomedikal önemi |
7 | Vitamin ve mineral eksikliklerinde ortaya çıkan hastalıklar |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Çocuklarda protein-enerji malnütrasyonları ve konjenital metabolizma bozukluklarında beslenme |
10 | Yaşlılıkta fizyolojik ve metabolik değişiklikler |
11 | Beslenme ve koroner arter hastalığı |
12 | Beslenme ve kanser arasındaki ilişki |
13 | Beslenme ve obezite arasındaki ilişki |
14 | Beslenme ve diyabet arasındaki ilişki |
15 | Beslenme bozukluklarında biyokimyasal parametrelerdeki değişiklikler |
16 | Ders Çalışma Haftası |
17 | Yarı Yıl Sonu Sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 20 | 20 |
Final ve Hazırlığı | 1 | 35 | 35 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||
ÖÇ5 |