Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Biyokimya (ECZACILIK)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2016- Beslenme ve Biyokimyası - TYL BBK7009 Beslenme Gen İlişkisi Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu ders; beslenme genomu, beslenme genetiği, besinlerin gen anlatımındaki etkileri ve genetik farklılıkların besin alınımı ve metabolizmasını nasıl etkilediği konuları üzerinde odaklanmıştır. Meta-analiz çalışmalarından büyük ölçüde yararlanılarak besin-gen etkileşimi irdelenmektedir

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

-

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Ders anlatımı, Soru-cevap, Tartışma

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Nutrigenomics and Nutrigenetics in Functional Foods and Personalized Nutrition. Edit.: Lynnette R. Ferguson, CRC Press, 2014. Donohoe DR, Bultman SJ. Metaboloepigenetics: interrelationships between energy metabolism and epigenetic control of gene expression, Journal of cellular physiology 2012: 227: 3169-3177. Tanaka T, Ngwa JS, van Rooij FJ, Zillikens MC, Wojczynski MK, Frazier-Wood AC, Houston DK, Kanoni S, Lemaitre RN, Luan J et al Genome-wide meta-analysis of observational studies shows common genetic variants associated with macronutrient intake. Am J Clin Nutr. 2013 Jun;97(6):1395-402.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Beslenme genomiksi ve beslenme genetiği arasındaki farklılıkları anlar Beslenme genomiksi ve beslenme genetiği arasındaki farklılıkları anlar
  • Besinler ve genler arasındaki karmaşık ilişkileri keşfeder
  • Besinlerin gen ekspresyonunu nasıl değiştirdiğini ve genetik çeşitliliğin beslenme cevabını nasıl değiştirdiğini tartışır
  • Hastalıkların önlenmesinde ve müdahalesinde gen besin ilişkisinin önemini kavrar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Beslenme genomiksi ve beslenme genetiği
2 Gen ve genom yapısı
3 DNA replikasyon ve Onarımı
4 Evrim ve beslenme
5 Gen ekspresyonunda besinlerin rolü
6 Genetik değişikliklerin beslenme üzerindeki etkileri
7 Tat ve koku alma genetiği
8 Ara Sınav Haftası
9 Etnik, ırksal ve çevresel faktörlerin beslenme üzerindeki etkileri
10 Beslenme genomiksi ve besin endüstrisi
11 Protein metabolizmasının besinsel ve genetiksel kontrolü
12 Lipit metabolizmasının besinsel ve genetiksel kontrolü
13 Beslenmede genom çaplı meta analiz çalışmaları-I
14 Beslenmede genom çaplı meta analiz çalışmaları-I
15 Ödev sunum
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 42 42
Proje ve Hazırlığı 1 56 56
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 50 50
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 28 28
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 21 21
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 0 0 0
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi