Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Sağlık Bilimleri Fakültesi - Beslenme ve Diyetetik

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Beslenme ve Diyetetik - 2013 BDY1002 Beslenme İlkeleri Zorunlu 2 8,00 3 4

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Besinlerdeki besin öğelerinin yapıları, fonksiyonları, sınıflandırılması, kaynakları, önerilen günlük alım değerleri, yetersiz ve aşırı alımları. Besin çeşitleri, besin değerleri, işlenme ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkelerine uygun olarak düzenlenmesi.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin grupları ve bu gruplardaki besinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri. Besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan kayıplar, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri uygun şekilde laboratuvarda ortamında uygulanması

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, sunum, sınıf içi uygulama ve laboratuvar çalışması

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wads./Thomson Learning, USA. Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition, Blackwell Publishing. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause’s.Food , Nutrition & Diet Therapy, 11 th Ed., (USA), 2004.

Dersin Web Sayfası

yok

Öğrenme Çıktıları

  • Besin gruplarını, özelliklerini, pişirme tekniklerini bilir ve uygular.
  • Besinlerde pişirme ile meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimleri ve reaksiyonları açıklar.
  • Besin gruplarına özgü laboratuvar tekniklerini bilir.
  • Laboratuvar içinde çalışma prensiplerini ve hijyen uygulamalarını bilir ve gerçekleştirir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin gruplarına genel bakış
2 Ekmek ve tahıl grubu
3 Sebze grubu
4 Meyve grubu
5 Süt ve süt ürünleri grubu
6 Süt ve süt ürünleri grubu (devamı)
7 Et grubu - yumurta
8 Ara sınav
9 Et grubu - kırmızı et
10 Et grubu - tavuk ve balık
11 Et grubu - kurubaklagiller
12 Yağlar
13 Şekerler ve tatlandırıcılar
14 İçecekler
15 Özel durumlarda beslenme
16 Çalışma haftası
17 Final sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 3 14 42
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 1 14 14
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 1 14 14
Arasınav ve Hazırlığı 2 1 2
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 5 1 5
Teorik Ders Saati 3 16 48
Uygulama Ders Saati 4 16 64

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5