Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Beslenme ve Diyetetik - 2013 | BDY1002 | Beslenme İlkeleri | Zorunlu | 2 | 8,00 | 3 | 4 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
Beslenme ve Diyetetik - 2013 | BDY1002 | Beslenme İlkeleri | Zorunlu | 2 | 8,00 | 3 | 4 |
Besinlerdeki besin öğelerinin yapıları, fonksiyonları, sınıflandırılması, kaynakları, önerilen günlük alım değerleri, yetersiz ve aşırı alımları. Besin çeşitleri, besin değerleri, işlenme ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkelerine uygun olarak düzenlenmesi.
-
Vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, yapısı, özellikleri, sınıflandırması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksisiteleri. Besinlerin vitamin ve mineral içerikleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri sırasında oluşan kayıplar, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri uygun şekilde laboratuvarda ortamında uygulanması
Anlatım ve laboratuar çalışması
Yok
Türkçe
Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wads./Thomson Learning, USA. Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition, Blackwell Publishing. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause’s.Food , Nutrition & Diet Therapy, 11 th Ed., (USA), 2004.
-
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | FATMA ESRA GÜNEŞ |
Ofis/Oda No | |
Telefon | |
E - Posta | |
Web | |
Öğrenci Görüşme Saatleri |
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Su ve elektrolitler |
2 | Vitaminlerin tanımı ve sınıflandırılması, yağda eriyen vitaminlerin tanımı, yapısı ve özellikleri, metabolizması, kaynakları ve gereksinmesi |
3 | Suda eriyen vitaminlerin tanımı, yapısı ve özellikleri, metabolizması, kaynakları ve gereksinmesi |
4 | Besin grupları |
5 | Etlerin tanımı, çeşitleri, bileşimi, yapısı ve beslenmedeki önemi Kurubaklagillerin tanımı, bileşimi ve beslenmedeki önemi Yağlı tohumlar ve sert kabuklu meyveler |
6 | Yumurta tanımı, yapısı, bileşimi ve beslenmedeki önemi Sütün tanımı, bileşimi ve beslenmedeki önemi Süt ürünleri |
7 | Tahılların tanımı,çeşitleri, yapısı ve beslenmedeki önemi Tahılları kullanma şekilleri, saklama ilkeleri |
8 | Ara sınav |
9 | Sebze ve meyvelerin tanımı, yapısı ve beslenmedeki önemi, pişirme, satın alma ilkeleri Taze sebze ve meyvelerin kullanılması |
10 | Yağların tanımı, çeşitleri, bileşimi, yapısı ve beslenmedeki önemi Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri Tatlılar, çeşitleri ve özellikleri |
11 | Katkı öğeleri Besinleri işleme ve saklama yöntemleri |
12 | İçecekler |
13 | Diyet posası ve hastalıklarla ilişkisi - doğal besin toksinleri |
14 | Yemek planlama-yemek tarifleri Mutfak özelliği, araç ve gereçleri |
15 | Özel durumlarda beslenme |
16 | Çalışma haftası |
17 | Final sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 4 | 14 | 56 |
Arasınav ve Hazırlığı | 5 | 1 | 5 |
Final ve Hazırlığı | 5 | 1 | 5 |