Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2020- Beslenme ve Diyetetik | BDY1001 | Beslenme ve Diyetetiğe Giriş | Zorunlu | 1 | 8,00 | 3 | 4 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
2020- Beslenme ve Diyetetik | BDY1001 | Beslenme ve Diyetetiğe Giriş | Zorunlu | 1 | 8,00 | 3 | 4 |
Beslenmede yer alan enerji ve makrobesin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki öneminin kavranması ve farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri ile bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilerek diyet örüntüsünün oluşturulması amaçlanmıştır.
-
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin öğretilmesi, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde laboratuar ortamında uygulanması
Anlatım, Sunum, Sınıf içi uygulama ve laboratuvar çalışması
Yok
Türkçe
Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wadsworth/Thomson Learning, USA. Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002).Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell , Publishing Company. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2004). Krause’s.Food , Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 11 th Edition, Elsevier (USA), 2004.
Yok
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Beslenme Biliminin Esasları |
2 | Enerji Metabolizması |
3 | Karbonhidratlar |
4 | Karbonhidratların sindirimi, emilimi ve metabolizması |
5 | Proteinler |
6 | Proteinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizması |
7 | Proteinlerin yapısı ve metabolizması |
8 | Ara sınav |
9 | Yağlar |
10 | Yağların sindirimi, emilimi ve metabolizması |
11 | Yağda çözünen vitaminler |
12 | Suda çözünen vitaminler |
13 | Suda çözünen vitaminler (devamı) |
14 | Mineraller |
15 | Su |
16 | Çalışma haftası |
17 | Final sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Proje ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Ödev ve Hazırlığı | 4 | 7 | 28 |
Laboratuvar ve Hazırlığı | 5 | 7 | 35 |
Atölye ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Sunum ve Hazırlığı | 4 | 7 | 28 |
Seminer ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Demo ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Araştırma ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Rapor ve Hazırlığı | 4 | 7 | 28 |
Arasınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Kısa Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Final ve Hazırlığı | 3 | 7 | 21 |
Teorik Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Uygulama Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
ÖÇ1 | |||||||||||||||
ÖÇ2 | |||||||||||||||
ÖÇ3 | |||||||||||||||
ÖÇ4 | |||||||||||||||
ÖÇ5 |