Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Kimya - Lisans KMY418 Biyokimya Lab. II Zorunlu 8 3,00 0 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Karbohidratların, lipidlerin ve vitaminlerin analizinde kullanılan temel laboratuvar yöntemlerini öğretmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Karbohidratları, lipidleri ve vitaminleri içeren temel biyokimya konularının laboratuvar uygulamalarıdır.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Uygulamalı deneyler, gösteri deneyleri ve sonuçların tartışılması ile desteklenmiş laboratuvar

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Biyokimya Anabilim Dalı, Biyokimya Laboratuarı Föyü Biochemistry, Stryer, 3rd Edt. Principles of Biochemistry, Lehninger, 4th edt.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Biyokimya deney sonuçlarını yazılı rapor ve grafiklerle sunar.(PÇ8)
  • Bitki pigmentlerini adsorbsiyon kromatografisi yöntemiyle ayırır. (PÇ4)
  • Karbohidrat ve lipid analiz tekniklerini uygular. (PÇ4)
  • Vitaminleri spektrofotometrik ve titrimetrik analiz yöntemlerini kullanarak tayin eder. (PÇ4)
  • Çeşitli kaynaklardan doğal bileşikleri izole eder. (PÇ4)

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Karbohidratların Tanımlanması ve Karakterizasyonu-1
2 Karbohidratların Tanımlanması ve Karakterizasyonu-2
3 Karbohidratların Tanımlanması ve Karakterizasyonu-3
4 Şekerlerin İyodometrik Yöntemle Kantitatif Tayini
5 Polarimetre
6 Askorbik Asit (C Vitamini) Tayini
7 Alkaloidlerin Ekstraksiyonla Ayrımı: Tütünden Nikotin İzolasyonu ve Nikotin Dipikrat' ın Sentezi
8 Ara sınav
9 Bitki Pigmentlerinin Kolon Kromatografisiyle Ayrımı-1
10 Bitki Pigmentlerinin Kolon Kromatografisiyle Ayrımı-2
11 Katı ve Sıvı Yağların Karakterizasyonu ve Katı Yağların Saponifikasyonu-1
12 Katı ve Sıvı Yağların Karakterizasyonu ve Katı Yağların Saponifikasyonu-2
13 Süt Lipidlerinin Ekstraksiyonu ve Saponifikasyonu
14 Sterollerin Tanımlanma Reaksiyonları
15 Vitamin C ile Vitamin E' nin Birlikte Tayini
16 Sınava hazırlık
17 Yarı yıl sonu sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 12 1 12
Arasınav ve Hazırlığı 12 1 12
Kısa Sınav ve Hazırlığı 12 1 12
Final ve Hazırlığı 12 1 12

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5