Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
İşletme (Almanca) - Lisans - 2013 | BWL1011 | Einführung in ABWL | Zorunlu | 1 | 6,00 | 4 | 0 |
Müfredat Adı | Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Dönem | AKTS | Teorik | Uygulama |
İşletme (Almanca) - Lisans - 2013 | BWL1011 | Einführung in ABWL | Zorunlu | 1 | 6,00 | 4 | 0 |
Bu dersin amacı öğrencilerin işletme kavramı, işletmelerin özellikleri, ekonomi kavramı, maksimum ve minimum prensip, ekonomi sistemleri, işletmede gerçekleşen fonksiyonlar, işletmelerin üretkenliğinin, ekonomikliğinin ve karlılığının tanımlanması ve ölçülmesi, işletmelerin kuruluşu, işletmelerin hukuki yapıları, işletmelerin yer seçimi gibi konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
-
İşletmeye Giriş dersinde öncelikle şu konular ele alınmaktadır: Ekonomi, ve ekonomik sistem; üretim öğeleri, gereksinme ve ihtiyaçlar; başarı ölçütleri: Etkenlik ve ilgili kavramlar (produktivite, rasyonellik ve karlılık); girişim ve girişimci kavramı; işletme türleri; işletme amaç sistemi (share-holder ve stake-holder yaklaşımı); kararverme modelleri; yer seçimi ve hukuki yapı seçimi.
Teorik anlatım; Haftalık Ödev
Yok
Almanca
Albach, H.(2001): Allgemeine Betriebswirtschaftslehre, Einführung, 3. Aufl., Gabler Verlag, Wiesbaden Domschke, W., A. Scholl (2003): Grundlagen der Betriebswirtschaftslehre, 2. Aufl., Springer Verlag, Berlin Eichhorn, P. (2000): Das Prinzip Wirtschaftlichkeit, 2. Aufl., Gabler Verlag, Wiesbaden Koçel, T (2008): İşletme Yöneticiliği, Seçkin, İstanbul. Tosun, K. (1992): İşletme Yönetimi, İstanbul Vahs, D., J. Schäfer-Kunz (2005): Einführung in die Betriebswirtschaftslehre, 4. Aufl., Schäffer-Poeschel Verlag, Stuttgart Wöhe, G. (2000): Einführung in die Allgemeine Betriebswirtschaftslehre, 20. Aufl., Verlag Vahlen, München
http://bwl.isletme.marmara.edu.tr/
Hafta | Teorik |
---|---|
1 | Derse Giriş, İşletme Biliminin Teorik Çerçevesi |
2 | İşletmenin diğer bilimlerle olan bağlantısı, Eonominin Tanımı, yerel, bölgesel, ülke ve dünya ekonomilerine bakış |
3 | Ekonomiklik prensibi, maksimum ve minimum prensipleri; İhtiyaç kavramı, ihtiyaç türleri |
4 | Ekonomi Sistemleri, Serbest pazar ekonomisi, planlı ekonomik sistemine giriş |
5 | Ekonomi Sistemleri, Serbest pazar ekonomisi, planlı ekonomik sistem |
6 | Ekonomi döngüsü, ekonominin birimleri |
7 | Girişim ve girişimcilik kavramının tanımlanması |
8 | Ara Sınav Haftası |
9 | Üretim faktörleri |
10 | İşletmedeki dönüşüm süreci ve işletme fonksiyonları |
11 | İşletme faaliyetlerinin etkinliğinin ölçümlenmesi, üretkenlik, iktisadilik, karlılık |
12 | Üretkenlik, iktisadilik, karlılık hesaplamalarına örnekler |
13 | İşletme amaç sistemi, share-holder / stake-holder yaklaşımı |
14 | Karar verme süreci ve modelleri |
15 | Yer seçimi kararları ve Hukuki Yapı seçimi kararları |
16 | Ders Çalışma Haftası |
17 | Yarı Yıl Sonu Sınavı |
Değerlendirme | Değer |
---|---|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Değer |
Final Sınavı | 100 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Proje ve Hazırlığı | 10 | 3 | 30 |
Sunum ve Hazırlığı | 10 | 3 | 30 |
Arasınav ve Hazırlığı | 10 | 3 | 30 |
Final ve Hazırlığı | 10 | 3 | 30 |
ÖÇ1 | ||||||||||||||
ÖÇ2 | ||||||||||||||
ÖÇ3 | ||||||||||||||
ÖÇ4 | ||||||||||||||
ÖÇ5 |