Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Lisans %30 - 2013 KMY3311 Endüstriyel Mikrobiyoloji Seçmeli 5 3,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Mikroorganizmalar tarafından üretilen endüstriyel ürünler (antibiyotikler, amino asitler,steroidler, sirke, enzimler alkol ve sitrik asit) hakkında bilgi vermek

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Endüstriyel mikroorganizmalar tarafından üretilen primer ve sekonder metabolitler, antibiyotikler, vitaminler ve aminoasitler, steroidler, enzimler, etanol, sirke, sitrik asit ve diğer organik bileşikler, endüstriyel mantarlar ve mayalar hakkında genel bilgi.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Gösterimler, karatahta notları ve tartışmayla desteklenmiş konu anlatımı

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. Brock Biology of Microorganisms. Twelfth Edition, Benjamin Cummings, US,2009.

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Endüstriyel mikroorganizmalar ve ürünleri hakkında bilgi vermek.
  • Endüstriyel ürünleri üretmekte kullanılan fermentasyon teknolojisini anlamak.
  • Primer ve sekonder metabolitler ve endüstriyel fermentasyon hakkında bilgi edinmek
  • Gıda ve sağlık endüstrisinde kullanılan endüstriyel mikroorganizma ürünlerinin önemini anlamak.
  • İmmobilize enzimler ve hücreler hakkında bilgi edinmek.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Endüstriyel mikroorganizmalar ve ürünleri
2 Primer ve sekonder metabolitler
3 Büyük ölçekli fermentasyon işleminin karakteristiği
4 Endüstriyel fermentasyonlar
5 Antibiyotikler: izolasyon ve karakterizasyon
6 Penisilin ve tetrasiklinlerin endüstriyel üretimi
7 Vitaminler ve amino asitler
8 Ara Sınav Haftası
9 Steroidler
10 Endüstriyel ürünler olarak enzimler
11 Alkollü içkilerin üretimi (Şarap çeşitleri, Şarap üretimi, Malolaktik fermentasyon)
12 Alkollü içkilerin üretimi (Bira üretimi, fermentasyon işlemleri)
13 Damıtık alkollü içeçekler,Etanol üretimi
14 Sirke üretimi,
15 Sitrik asit ve diğer organik bileşikler, endüstriyel mayalar ve mantarlar
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 14 14
Araştırma ve Hazırlığı 1 14 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 14 14
Final ve Hazırlığı 1 28 28

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5