Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - Kuyumculuk ve Mücevherat Tasarımı

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2017 - Kuyumculuk ve Mücevherat Tasarımı KMT3007 Estetik Zorunlu 5 2,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Öğrencilerin sanat eserini estetik yorum ve düşüncelerle değerlendirmelerini, sanat konusunda farklı görüş ve düşüncelere saygı göstermelerini, sanata ilişkin yaratıcı fikirler oluşturma, İnsana ait değerleri analiz etmelerini, bireysel araştırma ve çalışmalarında estetik kaygıları uygulamaya yansıtma cesareti göstermelerini amaçlar. Öğrencilerde yaşama dair estetik bir duyarlılık oluşturmak ve gördüğü sanat eserlerinin, oluşturduğu tasarımların estetik değerini belirleyebilmek hedeflenir. Eleştirel düşünme becerisi kazandırılır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Tarihsel gelişim süreci içinde estetik kuramları. Antik çağlardan günümüze farklı kültürlerdeki çeşitli filozofların estetik yaklaşımları incelenir. Güzeli sorgulayan, duygu ve beğeninin yargılanması olarak da geçen duyusal-duygusal değerleri inceleyen bir bilim dalı olarak estetik kavramlarını ve problemlerini kavrar. Sanat felsefesi ile yakından ilişkili olarak bir sanat eserinin ne denli evrensel olduğunu araştırır. Estetik ile diğer disiplinler arasındaki ilişkiler, tarihi gelişim sürecinde estetik değerlerin temel kavramları anlatılarak, görseller yardımıyla sanat eserlerinin nitelikleri, yaratıcılık değeri ve oluşum koşulları incelenir.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

• Güzellik ve Yücelik Duyguları Üzerine, Immanuel Kant, Hil Yayınları, 2010. • Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik, Umberto Eco, Can Yayınları, 1998. • Estetik, Güzel Sanatlar Üzerine Dersler, Cilt 1, George Wilhelm, F. HEGEL, Çev.: Taylan Altuğ, Hakkı Hünler, Payel Yayınları, 1975. • Estetik, İsmail Tunalı, Remzi Yayınevi, 1996. • Simülasyon ve Simülakrlar, Jean Baudrillard, Doğu Batı Yayınları, 2005. • Çoğul Estetik, Jale Nejdet Erzen, Metis Yayınları, 2012. • Estetiğin İdeolojisi, Terry Eagleton, Sarmal Yayınları, 1995.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Yaşanılan çevreyi estetik değerler açısından değerlendirebilir, sanatsal faaliyetlerde estetik duygusu kazanır. Ustalık (tekhne) olarak sanat ile yaratıcılık olarak sanatın farkını görebilir.
  • Farklı dönem ve kültürlerdeki estetik olgusunu kavrar. Sanat konusunda farklı görüş ve düşüncelere saygı gösterir. Kavramları doğru kullanma ve kültürel değerlere sahip çıkma becerisi kazanır.
  • Sanatsal ve estetik değerler hakkında edindiği felsefi bilgiyi kullanıp uygulayabilme
  • Alanında temel kavram ve kuramları özümseme, kuramsal ve uygulamalı bilgileri sorgulayabilme, çözümleme ve sentez yapabilme becerisine sahip olur.
  • Sanatsal çalışma için gerekli araştırmayı yürütür ve sonuçlarını analiz edip yorumlar, sanat yapıtını “okuyabilme” yetisi kazanır.Etkin görsel, yazılı ve sözlü iletişim kurar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Yarı Yıl Sonu Sınavı
2 Ders Çalışma Haftası
3 Klasik ve Modern Felsefede Estetik Kavramının karşılaştırılması
4 “Doğu-Batı@ Estetik Farklar, Kavuşan Zıtlıklar” Jale Nejdet Erzen, makale üzerine tartışma
5 Jean Baudrillard, Medya ve sanat etkileşimi, Simülasyon ve Simülakrlar, Hiper Gerçekçilik ve PostPlâtonculuk
6 Marcel Duchamp sonrası Estetik ve çağdaş sanatta oluşan kavramsal eğilimler , 1960 sonrası Fransız Ekolu; Gilles Deleuze, Jacques Derrida ve Gaston Bachelard’ın sanat ve eleştiri kuramları
7 Frankfurt Okulu; Adorno, Benjamin, Habermas’ın güzellik anlayışları ve sanata bakışı
8 18. y.y. Aydınlanma Felsefesi; Kant, Schiller, Hegel ve Croce’nin güzellik anlayışları ve sanata bakışı
9 Çeşitli Doğu kültürlerinde estetik ve güzellik anlayışı; Hint, Çin ve Japon estetiği
10 Ara Sınav Haftası
11 Selçuklu dönemi ve Osmanlı sanatlarında estetik, Batılılaşma dönemi Osmanlı estetiği, Türkiye Cumhuriyetinde estetik algılama
12 İslam felsefesinde estetik; Gazali, Farabi, İbni Sina ve Mevlana’nın estetik ve güzellik anlayışı
13 Hıristiyan düşüncesinde estetik ve sanat, Ortaçağ felsefesinde Sanat ve Güzellik, Rönesans estetiği
14 Estetiğin tarihçesi, Grek Estetiğinin temel kuramları@ Platon, Aristoteles ve Platinos’un güzellik anlayışları ve sanata bakışı, Antikçağ Yunan Kültüründe ve Felsefesinde “Tekhne” Kavramı -Aristotelesin Madde ve Form Kuramı, Heidegger\'in Grek Kültüründe Tekhne Kavramıyla İlgili Yorumu
15 Estetik değerler ve güzel ilişkisi; “güzel” kavramının sorgulanması@ güzel-hakikat, güzel-fayda, güzel-yüce, güzel- trajik, güzel-komik ilişkisi.
16 Estetiğin Problem Alanı ve Temel Kavramları@ güzellik, (doğa güzelliği, sanatsal güzellik), süje, obje, değer ve yargı kavramları.
17 Estetiğe giriş; estetiğin tanımı ve kapsamı, güzel ideası

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 2 28
Arasınav ve Hazırlığı 14 1 14
Final ve Hazırlığı 14 1 14

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi