Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Eczacılık Fakültesi - Eczacılık Fakültesi

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2022 - Eczacılık - Lisans ECZ5243 Fitokimyasal Analizler I Seçmeli 9 2,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bitkisel droglardan ekstrelerin hazırlanması, biyolojik aktiviteleri ve fitokimyasal bileşiklerin miktar tayini

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Ekstraksiyon yöntemleri (maserasyon, Soxhlet) Analizler için stok çözeltilerin hazırlanması Antioksidan aktivite yöntemleri ve mekanizmaları Antioksidan aktivite yöntemleri ve mekanizmaları Doğal kaynaklı bir ürünün DPPH radikali süpürücü aktivitesinin incelenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün demir (III) iyonu indirgeyici potansiyelinin belirlenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün bakır (II) iyonu indirgeyici potansiyelinin belirlenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün ABTS katyon radikali süpürücü aktivitesinin belirlenmesi Fitokimyasal analizler için kalibrasyon eğrilerinin hazırlanması Doğal kaynaklı bir ürünün total fenolik içeriğinin belirlenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün total flavonoit içeriğinin belirlenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün total tanen miktarının belirlenmesi Doğal kaynaklı bir ürünün total saponin miktarının belirlenmesi

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Dersler yüz yüze, konu anlatımlı ve slide projeksiyon tekniği kullanılarak interaktif olarak yapılmaktadır.

Staj Durumu

yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

-

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Ekstraksiyon tekniklerinin temel prensipleri öğrenilecektir.
  • Antioksidan aktivite yöntemlerinin mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
  • Analizler için numune hazırlanma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar.
  • Fitokimyasal bileşiklerin kantitatif tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunacaktır.
  • Aktivite sonuçlarının değerlendirmesi ve yorumlanması hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Ekstraksiyon yöntemleri (maserasyon, Soxhlet)
2 Analizler için stok çözeltilerin hazırlanması
3 Antioksidan aktivite yöntemleri ve mekanizmaları
4 Antioksidan aktivite yöntemleri ve mekanizmaları
5 Doğal kaynaklı bir ürünün DPPH radikali süpürücü aktivitesinin incelenmesi
6 Doğal kaynaklı bir ürünün demir (III) iyonu indirgeyici potansiyelinin belirlenmesi
7 Doğal kaynaklı bir ürünün bakır (II) iyonu indirgeyici potansiyelinin belirlenmesi
8 Ara sınav
9 Doğal kaynaklı bir ürünün metal şelatlama potansiyelinin belirlenmesi
10 Doğal kaynaklı bir ürünün ABTS katyon radikali süpürücü aktivitesinin belirlenmesi
11 Fitokimyasal analizler için kalibrasyon eğrilerinin hazırlanması
12 Doğal kaynaklı bir ürünün total fenolik içeriğinin belirlenmesi
13 Doğal kaynaklı bir ürünün total flavonoit içeriğinin belirlenmesi
14 Doğal kaynaklı bir ürünün total tanen miktarının belirlenmesi
15 Doğal kaynaklı bir ürünün total saponin miktarının belirlenmesi
16 Ders çalışma haftası
17 Yılsonu sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 14 14
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 27 0
Arasınav ve Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 27 27
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5