Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Lisans %30 - 2013 FZK1053 Fizik I Zorunlu 1 7,00 3 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Fiziğin temel kavram ve prensiplerini öğrencilere, açık ve mantıklı bir şekilde vermek ve gerçek dünyadaki ilginç uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarının anlaşılırlığını sağlamaktır. Fiziğin deneysel gözlemlere dayalı bir bilim dalı olması sebebiyle, bu dersin kapsamında laboratuar çalışmaları da yapılmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Mekaniğin Temel Konu, Kavram ve Prensipleri.(Ölçme ve Birim Sistemleri, Boyut Analizi, Vektörler, Bir boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket,Hareket Kanunları, Dairesel hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, iş ve Enerji, Potansiyel enerji ve Enerjinin Korunumu, Çizgisel Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi, Açısal Momentum ve Tork, )

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Ders anlatma, Problem çözme, Ev ödevleri, ,Laboratuar Çalışmaları,Grup çalışması,Dağıtılan notlar,Deney kitapçığı

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Fizik I , Fen ve Mühendislik için, SERWAY (Güncelleştirilmiş 3.Baskıdan Çeviri) Fiziğin Temelleri I , D. HALLIDAY and R. RESNICK (3.Baskıdan Çeviri) Laboratuar Deney Föyleri

Dersin Web Sayfası

yok

Öğrenme Çıktıları

  • Mekaniğin temel konu, kavram ve prensiplerini anlatabileceklerdir.
  • Deney verilerini kullanarak, bazı temel fiziksel parametreleri hesaplayabilecek.Fiziksel parametrelerin deneysel ve teorik değerlerini karşılaştırabileceklerdir.
  • Bir ya da iki boyutta sabit ivme ile hareket eden cisimlerin yer değiştirmelerini, son hızlarını ve hareket sürelerini hesaplayabilecek.
  • Eğik atış hareketi yapan bir cisim için maksimum yüksekliği, havada kalma süresini, yer değiştirmesini ve hızını hesaplayabilecek.
  • Potansiyel enerji ve kinetik enerji tanımlarını kullanarak, korunumlu ve korunumsuz sistemler için, çeşitli problemleri (düşen cisimler, kayan cisimler,..vs)) çözebilecek.
  • Yalıtılmış bir ve iki boyuttaki sistemler için, momentumun korunumunu anlatabilecek, Katı bir cismin kütle merkezini hesaplayabilecek.
  • Fiziğin diğer bilim dalları üzerindeki rolünü ve önemini kavrayacaklar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Fizik ve Ölçme, Birim sistemi ve Boyut analizi. Deney: Nümerik Analiz , Hata ve Çeşitleri
2 Vektörler ve Skalerler, Koordinat ve Referans Sistemleri, Vektör cebri ve vektörlerin özellikleri (Skaler ve vektörel çarpımlar).Deney@ Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi- I, Grafik , Grafikten Yararlanma
3 Bir boyutta hareket: Ortalama hız,ani hız, ortalama ivme, ani ivme kavramları ve örnek problemler. Deney: Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi- I, Grafik , Grafikten Yararlanma
4 Bir- Boyutta Hareket@ Serbest Düşen Cisimler, Kinematik Eşitliklerin Matematik Yöntemle Türetilmesi.Tek Boyutta Sabit Hızlı Hareket Deneyi.
5 İki boyutta hareket@ Ortalama hız,ani hız, ortalama ivme, ani ivme kavramları , Eğik Atış Hareketi ve problem çözümleri.
6 İki- Boyutta Hareket @Düzgün ve Düzgün olmayan Dairesel Hareket, Eğrisel Yörüngede Teğetsel ve Radyal İvme, Bağıl Hız ve Bağıl İvme, Yüksek Hızlarda Bağıl Hareket. Tek Boyutta Sabit İvmeli Hareket Deneyi.
7 Klasik Mekaniğe Giriş, Newton'un Hareket Yasaları, Sürtünme Kuvvetleri, Newton Kanunlarının Bazı Uygulamaları. Eğik Düzlem Deneyi.
8 Ara sınav
9 Düzgün ve Düzgün Olmayan Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları. Deney: Eğik Atış Hareketinin İncelenmesi.
10 İş ve Enerji, Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler,Potansiyel Enerji, Mekanik Enerjinin Korunumu, Yeryüzü Yakınlarında Kütle Çekim Potansiyel Enerjisi, Deney@ Atwood makinası.
11 Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, ,İş-Enerji Teoremi, Bir Yayda Depo Edilen Potansiyel Enerji, Uygulamalar. Yay Sabitinin Bulunması ve Basit Harmonik Hareket Deneyi. Uygulamalar
12 Çizgisel Momentum ve Çarpışmalar: Çizgisel Momentum ve İmpuls, İki Parçacıklı Sistemde Çizgisel Çizgisel Momentum ve Çarpışmalar@ Çizgisel Momentum ve İmpuls, İki Parçacıklı Sistemde Çizgisel Momentumun Korunumu, Çarpışmalar, Bir-Boyutta Çarpışmalar, İki-Boyutta Çarpışmalar. Deney@ Yerçekimi İvmesinin Tayini.
13 Kütle Merkezi, Parçacıklar Sisteminin Hareketi. Deney@ Çarpışmalar ve Lineer Momentumun korunumu
14 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi , Eylemsizlik Momentinin Hesaplanması, Dönme Kinematiği.
15 Yuvarlanma Hareketi, Açısal Momentum ve Tork, Açısal Momentumun Korunumu.
16 Sınava hazırlık
17 Final Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 14 5 70
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 14 2 28
Laboratuvar ve Hazırlığı 14 2 28
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 2 2 4
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 14 2 28
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 7 7
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7