Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Lisans %30 - 2013 FZK1054 Fizik II Zorunlu 2 7,00 3 2

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Fiziğin temel kavram ve prensiplerini öğrencilere, açık ve mantıklı bir şekilde vermek ve gerçek dünyadaki ilginç uygulamalarla birlikte geniş bir bakış açısı içinde fiziğin temel prensip ve kavramlarının anlaşılırlığını sağlamaktır. Fiziğin deneysel gözlemlere dayalı bir bilim dalı olması sebebiyle, bu dersin kapsamında labaratuar çalışmaları da yapılmaktadır.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Elektrik ve Manyetizmanın Temel Konu, Kavram ve Prensipleri. ( Coulomb Kanunu, Elektrik Alanlar, Elektrik Akısı, Gauss Kanunu, Elektrik Potansiyeli,Sığa ve Dielektrik, Akım ve Direnç, Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alanlar, Manyetik Alan Kaynakları, Faraday Kanunu ).

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme, örnek olay, deney/laboratuvar, ödev . Yüzyüze eğitim, deney, soru-cevap, tartışma.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Fen ve Mühendislik için Fizik, II.CİLT, SERWAY . Fizik-Laboratuar Deney Föyleri (Elektrik).

Dersin Web Sayfası

Yok

Öğrenme Çıktıları

  • Elektriğin ve manyetizmanın temel konu, kavram ve prensiplerini anlatabilecekler.
  • Noktasal yük sistemleri için elektriksel kuvvet, elektrik alan, elektriksel potansiyel ve elektriksel enerjiyi hesaplayabilecek.
  • Deney yapabilecekler, deney verilerini analiz edip, formülüze edebilecek, deney sonuçları hakkında rapor yazabilecekler.
  • Gauss yasasını kullanarak, sürekli yük dağılımlı sistemlerin elektrostatik özelliklerini hesap edebilecek. Doğru akım devreleri için, Ohm yasası ve Kirchoff yasalarını kullanarak, akımı hesaplayabilecek. Manyetik alan ve manyetik kuvvet kavramlarını anlatabilecek.
  • Fiziğin diğer bilim dalları üzerindeki rolünü ve önemini anlamış olacaklardır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Elektrik Alanı : Elektrik Yüklerinin Özellikleri, Yalıtkanlar ve İletkenler, Coulomb Kanunu. Deneysel Verilerin Değerlendirilmesi -II
2 Bir Nokta Yükün Elektik Alanı, Sürekli Bir Yük Dağılımının Elektrik Alanı, Elektrik Alan Çizgileri, Düzgün Bir Elektrik Alandaki Yüklü Parçacıkların Hareketi. Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı.
3 Elektrik Akısı, Gauss Kanunu, Gauss Kanununun Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması, Elektrostatik Dengedeki İletkenler. Ohm Kanunu ve Özdirenç Deneyi.
4 Elektrik Potansiyeli: Potansiyel Farkı ve Elektrik Potansiyeli, Düzgün Bir Elektrik Alanında Potansiyel Farkı, Nokta Yükün Elektrik Potansiyeli ve Potansiyel Enerji. Problem Çözme.
5 Sürekli Yük Dağılımının Oluşturduğu Elektrik Potansiyel, Elektrik Potansiyelinden E' nin Elde Edilmesi, Yüklü Bir İletkenin Potansiyeli.Ohmic Olmayan Direnç Deneyi.
6 Sığa ve Dielektrik : Sığanın Tanımı, Sığanın Hesaplanması, Kondansatörlerin Bağlanması, Yüklü Kondansatörlerde Depolanan Enerji. Problem Çözme.
7 Dielektrikli Kondansatörler, Bir Dış Elektrik Alandaki Elektrik Dipol. Bir İletkenin Direnci Nelere Bağlıdır? Deneyi.
8 Ara Sınav Haftası
9 Akım ve Direnç: Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Kanunu, Çeşitli İletkenlerin Özdirenci, Elektriksel İletkenlik İçin Bir Model, Elektriksel Enerji ve Güç. Problem Çözme.
10 Doğru Akım Devreleri: Elektromotor Kuvvet, Seri ve Parelel Bağlı Dirençler, Kirchhoff Kuralları. Seri ve Parelel Bağlı Dirençler Deneyi.
11 RC Devreleri, Bir Kondansatörün Yüklenmesi, Bir Kondansatörün Boşaltılması ve bu süreçlerde akımın ve yükün zamana bağlı ifadelerinin türetilmesi. Wheatstone Köprüsü Deneyi.
12 Magnetik Alanlar:Magnetik Alanın Tanımı ve Özellikleri, Akım Taşıyan İletkene Etkiyen Manyetik Kuvvet, Düzgün Manyetik Alanda İçindeki Akım İlmeğine Etkiyen Tork. Kondansatörün Boşalması ve Yüklenmesi Deneyi.
13 Yüklü Bir Parçacığın Manyetik Alan İçerisindeki Hareketi, Manyetik Alandaki Yüklü Parçacıkların Hareketi ile İlgili Uygulamalar.
14 Magnetik Alan Kaynaklarıı: Biot-Savart Kanunu, İki Parelel İletken Arasındaki Manyetik Kuvvet, Ampere Kanunu. Problem Çözümü.
15 Problem Çözümü.
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 17 3 51
Ödev ve Hazırlığı 14 1 14
Laboratuvar ve Hazırlığı 14 2 28
Sunum ve Hazırlığı 8 2 16
Demo ve Hazırlığı 8 1 8
Araştırma ve Hazırlığı 14 2 28
Rapor ve Hazırlığı 14 1 14
Arasınav ve Hazırlığı 1 5 5
Final ve Hazırlığı 1 7 7

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5