Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Sağlık Bilimleri Enstitüsü - Temel Sağlık Bilimleri

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
2018 - Biyogüvenlik ve Biyoemniyet-Tezli Yüksek Lisans BGT7007 Gıda Biyoteknolojisi Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Mikroorganizma, bitki ve hayvanlar gibi canlı organizmaların, bu organizmalardan izole edilen metabolitlerin (enzimler vb.) yeni gıda ürünleri ve katkı maddeleri eldesinde kullanımları; gıda işleme tekniklerinin geliştirilmesi, gıdalarda genetik modifikasyon uygulamaları ve gıda güvenliği açısından irdelenmesi, hızlı gıda analiz teknikleri konularında bilgilenmek.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Mikroorganizma, bitki ve hayvanlar gibi canlı organizmaların, bu organizmalardan izole edilen metabolitlerin (enzimler vb.) yeni gıda ürünleri ve katkı maddeleri eldesinde kullanımları; gıda işleme tekniklerinin geliştirilmesi, gıdalarda genetik modifikasyon uygulamaları ve gıda güvenliği açısından irdelenmeleri, hızlı gıda analiz teknikleri.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Anlatım/sunum, soru-cevap, tartışma, örnek olay, deney/laboratuvar, proje, ödev

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Food Biotechnology (Journal) https://www.tandfonline.com/journals/lfbt20 P.J. Fellows. Food biotechnology, in Food Processing Technology (Third Edition), 2009 https://www.tarimorman.gov.tr/ABDGM/Belgeler/%C4%B0DAR%C4%B0%20%C4%B0%C5%9ELER/nisan%202014/6.pdf

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Gıda biyoteknolojisi kullanılarak elde edilen ve ekonomik değeri olan ürünler hakkında bilgilenmek.
  • Gıda biyoteknolojisi açısından önemli bakteri, küf ve maya türleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Bitkisel ve hayvansal gıda üretiminde geleneksel ve modern biyoteknolojk yöntemlerin kullanımı hakkında bilgilenmek.
  • Gıda hammaddesi ve katkı maddelerinin üretiminde biyoteknolojik yöntemlerin kullanımı konusunda bilgilenmek.
  • Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi sahibi olmak
  • Gıda biyoteknolojisinde kullanılan metotlar hakkında bilgilenmek.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Gıda biyoteknolojisi kullanılarak elde edilen ve ekonomik değeri olan ürünler
2 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Bakteriler ve Özellikleri
3 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Küfler ve Özellikleri
4 Gıda Biyoteknolojisi Açısından Önemli Maya Türleri ve Özellikleri
5 Gıdalar ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar I
6 Gıdalar ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar II
7 Gıdalar ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar III
8 Arasınav
9 Hayvansal Gıda Üretiminde Biyoteknoloji
10 Bitkisel Gıda Üretiminde Biyoteknoloji
11 Gıda hammaddesi ve katkı maddelerinin üretiminde biyoteknolojik yöntemlerin kullanımı
12 Gıda atıkları ve Biyoteknoloji
13 Gıda Analizleri ve Biyoteknoloji
14 Dünyada ve Türkiye’de Biyoteknolojinin Gelişimi, Bugünkü durumu ve Gelişme Potansiyeli
15 Dünyada ve Türkiye’de Biyoteknolojinin Gelişimi, Bugünkü durumu ve Gelişme Potansiyeli
16 Ders çalışma haftası
17 Yarıyıl sonu sınavı (final)

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 2 20 40
Proje ve Hazırlığı 1 20 20
Ödev ve Hazırlığı 1 10 10
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 10 10
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 30 30
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 20 20
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 10 10
Teorik Ders Saati 17 3 51
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi