Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Fen-Edebiyat Fakültesi - Kimya

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Lisans %30 - 2013 KMY4535 Gıda Kimyası Seçmeli 7 3,00 2 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Gıda bileşenleri su ve su aktivitesi, aminoasit ve proteinlerin yapı ve özellikleri, lipitlerin sınıflandırılması ve kimyasal bileşimleri, şekerlerin konfigürasyonları, mono,oligo ve polisakkaritler, vitaminler, mineraller, gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ile ilgili temel bilgiler öğretmektir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Besin elementleri Yağlar ve yağ teknolojisi Doğal ve Sentetik Antioksidanlar Fosfolipidler Proteinler Karbonhidratlar Pektik Maddeler Buğday ve buğday tanesinin özellikleri Vitaminler Su ve suyun yaşamsal önemi Şeker Asidler Nişasta ve Glukojen Anorganik Tuzlar ve Elementler Gıda Katkı Maddeleri

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Slayt yansısı, gösterimler, karatahta notları ve tartışmayla desteklenmiş konu anlatımı

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders notları; Besin Kimyası - Prof. Dr. Güner ERKMAN.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Temel gıda bileşenlerinin kimyası hakkında temel bilgileri verir.
  • Proses esnasında gıda maddelerinin kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlarının önemini gösterir
  • Önceki bilgiler ile ilgili yeni bilgiler öğrenilmesini sağlar.
  • Bazı sunum araçlarının efektif olarak kullanılmasını sağlar
  • Grup halinde öğrenmeye katkı sağlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Besin elementleri
2 Yağlar ve yağ teknolojisi
3 Doğal ve Sentetik Antioksidanlar
4 Fosfolipidler
5 Proteinler
6 Karbonhidratlar
7 Pektik Maddeler
8 Ara Sınav Haftası
9 Buğday ve buğday tanesinin özellikleri
10 Vitaminler
11 Su ve suyun yaşamsal önemi
12 Şeker Asidler
13 Nişasta ve Glukojen
14 Anorganik Tuzlar ve Elementler
15 Gıda Katkı Maddeleri
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 16 3 48
Arasınav ve Hazırlığı 1 8 8
Final ve Hazırlığı 1 16 16

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5