Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Tezli Yüksek Lisans - Fen Bilimleri Enstitüsü - Biyoloji

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Biyoloji - Tezli Yüksek Lisans - 2014 BYL7010 Gıda Muhafaza Yöntemleri Seçmeli 1 8,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikrorganizmalar ve muhafaza yöntemlerinin öğretilmesi amaç edinilmiştir.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikrorganizmalar ve muhafaza yöntemlerinin öğretilmesi amaç edinilmiştir.

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

anlatım, sunum, soru-cevap, yüzyüze

Staj Durumu

-

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi, Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl, Çeviri Editörü Prof.Dr. Cumhur Çökmüş, Palme Yayıncılık, 2017 Madigan MT, Bender K.S, Buckley D.H, Sattley W.M., Stahl D.A., Brock Biology of Microorganisms. 16. Edition , Pearson, 2022.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaları kavrayacaklardır.
  • Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaların nedenlerini öğreneceklerdir.
  • Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmalara sebep olan patojen mikrorganizmalar üzerinde bilgi sahibi olacaklardır.
  • Gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmalara sebep olan patojen mikrorganizmaları nasıl önleyebiliriz, öğreneceklerdir .
  • Gıdaları muhafaza yöntemlerini öğreneceklerdir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri
2 Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri
3 Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyo. Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri
4 Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyo. Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri
5 Meyve-Sebze ve Meyve-Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemleri (devam)
6 Meyve-Sebze ve Meyve-Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemleri
7 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar (devam)
8 Ara Sınav Haftası
9 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
10 Hububat ve Hububat Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemleri (devam)
11 Hububat ve Hububat Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemler
12 Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemleri (devam)
13 Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Muhafaza Yöntemleri
14 Diğer Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri (devam)
15 Diğer Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar, Patojen Mikrorganizmalar ve Muhafaza Yöntemleri
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 60 60
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 0 0 0
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 0 0 0
Rapor ve Hazırlığı 0 0 0
Arasınav ve Hazırlığı 1 60 60
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 70 70
Teorik Ders Saati 0 0 0
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5