Marmara Üniversitesi
Marmara Üniversitesi Eğitim-Öğretim Bilgi Sistemi

Programlar Hakkında Bilgi

Lisans - Mühendislik Fakültesi - Biyomühendislik (İngilizce)

Müfredat Adı Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Dönem AKTS Teorik Uygulama
Biyomühendislik (İngilizce) - 2015 BIOE3002 Industrial Microbiology Seçmeli 5 5,00 3 0

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilerin biyoürünlerin çeşitliliğini ve endüstriyel ölçekte üretimini anlamalarını ve keşfetmelerini sağlar.

Öğrenim Türü

-

Dersin İçeriği

Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş; Mikrobiyal Hücre Yapısı ve İşlevi; Mikrobiyal Büyüme ve Beslenme; Mikrobiyal Metabolizma; Biyoproses; Endüstriyel Mikroorganizmalar; Fermantasyon Sistemleri; Downstream Proses; Ürün Geliştirme, Düzenleme ve Güvenlik; Endüstriyel Süreçler ve Ürünler; Mikrobiyal Enzimler; Yakıtlar ve Endüstriyel Kimyasallar; Mikrobiyal Biyokütle Üretimi; Çevresel Biyoteknoloji

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları

Powerpoint slaytlar, video, sınıf içi tartışmaları, proje raporunun hazırlanması ve sunumu.

Staj Durumu

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Industrial Microbiology: An Introduction, 2001, Waites, M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., Blackwell Science Ltd., UK. Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, 2007, Okafor, N. Science Publishers, USA.

Dersin Web Sayfası

-

Öğrenme Çıktıları

  • Çok çeşitli metabolik kabiliyetlere sahip mikroorganizmaların fizyolojisi ve biyokimyası üzerine genel değerlendirmeler yapabilmek.
  • Mikroorganizmalar vasıtasıyla üretilen belirli bir ürününün özellikleri, sektördeki önemi, üretimi ve saflaştırma aşamaları gibi ayrıntıları içeren bir rapor hazırlayacaktır.
  • Endüstri için önemli ürünlerin üretimi/aşırı üretimine olanak sağlayan metabolik yolaklar hakkında detaylı bilgi sahibi olmanın önemini kavrayacaktır.
  • Endüstriyel fermentasyon işlemlerini ve mikroorganizmaların büyük ölçekte üretiminde ihtiyaç duyulan gereksinimleri inceleyecektir.
  • Özgün metabolik yeteneklere sahip mikroorganizmaların doğadan ayrıştırılmasında kullanılan yöntemleri ve ulusal kültür koleksiyonuna sahip olmanın sağladığı yararları tanımlayabilecektir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

Hafta Teorik
1 Endüstriyel mikrobiyoloji ve tarihsel gelişimine giriş, mikroorganizmaların besin ihtiyacına göre sınıflandırılması
2 Kesikli ve sürekli üretimde büyüme kinetiği, kültürdeki mikroorganizmaların büyümesinin izlenme yöntemleri
3 Endüstriyel mikrobiyoloji ürünlerinin üretiminde aktif olan metabolik yolaklar
4 Endüstride kullanılan mikroorganizmalara ait metabolitlerin aşırı üretiminin sağlanması
5 Farklı çevrelerden uygun mikroorganizmaların ayrıştırılması, endüstriyel ırkların ıslahında kullanılan yöntemler
6 Fermentasyonda kullanılan besiyerlerinin içeriğinin belirlenmesi
7 Fermentörlerin tasarımı ve yapımını etkileyen önemli etkenler, fermentör kontrolü ve izlenmesi
8 Ara Sınav Haftası
9 Hücrelerin besiyerinden ayrılması ve parçalanması için kullanılan aşağı akış yöntemleri
10 Ürünün ayrıştırılmasında kullanılan aşağı akış yöntemleri
11 Endüstriyel öneme sahip enzimler ve uygulama alanları
12 Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi ile bazı yiyecek ve içecek ürünlerinin fermentasyonu
13 Öğrenciler tarafından hazırlanan proje raporlarının teslimi ve sunulması
14 Öğrenciler tarafından hazırlanan proje raporlarının teslimi ve sunulması
15 Monoklonal antikor üretimi için hayvan hücre kültürü çalışmaları
16 Ders Çalışma Haftası
17 Yarı Yıl Sonu Sınavı

Değerlendirme

Değerlendirme Değer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 60
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Değer
Final Sınavı 100

Öğrenci İş Yükü Hesabı

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Öncesi/Sonrası Bireysel Çalışma 1 5 5
Proje ve Hazırlığı 0 0 0
Ödev ve Hazırlığı 0 0 0
Laboratuvar ve Hazırlığı 0 0 0
Atölye ve Hazırlığı 0 0 0
Sunum ve Hazırlığı 1 10 10
Seminer ve Hazırlığı 0 0 0
Demo ve Hazırlığı 0 0 0
Araştırma ve Hazırlığı 1 20 20
Rapor ve Hazırlığı 1 15 15
Arasınav ve Hazırlığı 1 12 12
Kısa Sınav ve Hazırlığı 0 0 0
Final ve Hazırlığı 1 25 25
Teorik Ders Saati 14 3 42
Uygulama Ders Saati 0 0 0

Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5